Amnesty betoogt aan Iraanse ambassade voor Ahmadreza Djalali

Een veertigtal actievoerders protesteren aan de ambassade van Iran.
SZM Een veertigtal actievoerders protesteren aan de ambassade van Iran.
Aan de ambassade van Iran in Brussel protesteerde dinsdag een twintigtal actievoerders met Amnesty International voor Ahmadreza Djalali. De VUB-gastdocent zit al drie jaar in de gevangenis in Iran. Sinds maandag hebben de autoriteiten Djalali naar een geheime locatie verplaatst. Niemand weet waar hij nu zit.

De Iraanse VUB-gastdocent en specialist in rampengeneeskunde, Ahmadreza Djalali, wordt in Iran verdacht van spionage. Hij woonde in Zweden en heeft daar samen met zijn vrouw en kinderen ook de Zweedse nationaliteit. “Hij werd meermaals door de Iraanse autoriteiten verzocht om te spioneren op mede-Iraniërs in Europa, wat hij altijd weigerde”, zegt Lore Van Welden, woordvoerster van Amnesty International Vlaanderen.

Sinds april 2016 is hij opgesloten in Iran toen hij daar op werkbezoek was als gastspreker. “Hij zat zeven maanden vast zonder advocaat vooraleer hij in oktober 2017 veroordeeld werd tot de doodsstraf”, aldus Van Welden. “Gedurende die periode werd hij gedwongen en gefolterd om te bekennen van zijn zogezegde spionage.”

Afgelopen maandag werd hij geblinddoekt en naar een onbekende locatie gebracht. Hij kon korte telefoongesprekken voeren met zijn familie en vertelde zelf dat hij niet wist waar hij naartoe werd gebracht. “Zo’n ‘forced disappearance’ is een ernstige schending van de mensenrechten”, zegt Van Welden. “Hij kan er niet vrijuit praten en wordt mishandeld. Al jaren aan een stuk heeft Djalali traumatische ervaringen meegemaakt. Het feit dat hij nu op een onbekende locatie is, baart ons zorgen.”

Mensenrechtenorganisatie Amnesty vraagt vooral om helderheid van waar hij zich bevindt. “We willen druk zetten op Iraanse autoriteiten door te protesteren, brieven te sturen en petities te laten tekenen, maar we weten niet hoe dit gaat eindigen. Van de Iraanse ambassade in Brussel krijgen we ook geen antwoord.”

Een veertigtal actievoerders protesteren aan de ambassade van Iran.
SZM Een veertigtal actievoerders protesteren aan de ambassade van Iran.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.