Agenten redden levens dankzij EHBO- opleiding

Dankzij een speciale opleiding voor dringende medische hulpverlening is de politie erin geslaagd het leven te redden van twee slachtoffers van steekpartijen.

"Sinds de terroristische aanslagen van 22 maart vorig jaar is de lokale Brusselse politie zich ervan bewust dat het toedienen van eerste hulp aan gewonde personen noodzakelijk is", meldt de politie van Brussel Hoofdstad - Elsene. "Dus volgden zo'n 100 politieagenten vorig jaar de opleiding Tactical Emergency Casualty Care (TECC). Via dit programma gericht op EHBO, kunnen ze de overlevingskans van gewonde slachtoffers, maar ook van aangevallen agenten, vergroten."


Het opleidingsprogramma wierp alvast zijn vruchten af, want tot tweemaal toe wisten agenten het leven van neergestoken slachtoffers te redden. Het eerste voorval gebeurde op 22 september in het Centraal station. Het geschreeuw van een man trok de aandacht van enkele aanwezige agenten. Die stelden vast dat de man in de linker oksel was gestoken. Ze controleerden eerst of het slachtoffer geen andere verwondingen vertoonde en brachten vervolgens een 'chest seal' toe. Ook 17 oktober schoot de politie een tweede keer te hulp, deze keer op de Huidenmarkt. Het 34-jarige slachtoffer had door twee wonden aan de borst en arm al heel wat bloed verloren. De agenten wisten een knelverband aan te brengen en stelpten het bloed. Uit vaststellingen van de medische diensten bleek dat ze correct gehandeld hadden. (DCFS)