Actievoerders manifesteren voor humaner asielbeleid

Een vijftigtal betogers kwam samen voor het kabinet van staatssecretaris Theo Francken.
Baert Marc Een vijftigtal betogers kwam samen voor het kabinet van staatssecretaris Theo Francken.
Een vijftigtal personen hebben gisteren vreedzaam actie gevoerd voor het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Daarmee willen ze de nefaste impact die het huidige opvangbeleid veroorzaakt, aankaarten. "Verspreid over België worden op dit moment 10.000 opvangplaatsen voor vluchtelingen geschrapt. Daarom moeten we nu actie voeren", aldus organisator Dominique Willaert.

Zo'n vijftigtal manifestanten verzamelden in het warandepark en vertrokken van daar naar het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. De actievoerders werden niet ontvangen door de staatssecretaris, maar voor zijn kabinet kregen zowel vluchtelingen als hulpverleners het woord. "De bewoners van opvangcentra - waaronder veel gezinnen met kinderen en niet-begeleide minderjarigen - worden gedwongen om te verhuizen naar een ander centrum, vaak in een ander deel van het land of over de taalgrens", aldus Willaert. "Dit alles wordt door de vluchtelingen, hun ondersteuners en vele betrokken burgers als inefficiënt en inhumaan ervaren. Het voeren van een opvangbeleid is niet hetzelfde als het runnen van een fabriek."

Psychologisch moeilijk

Tussen de actievoerders liep ook de 26-jarige Mohamed Mustaq Talib uit Irak mee. Hij verblijft al sinds 2015 in ons land en moet binnenkort voor een zevende keer verhuizen. "Dat bezorgt me heel veel stress. Door deze situatie zie ik geen toekomst voor mezelf en dat weegt op mij. Ik heb het psychologisch ook enorm moeilijk." Mohamed is naar eigen zeggen niet kwaad op Francken, maar hij wil wel dat het systeem verandert. "In Irak was ik advocaat en hielp ik mensen waar ik kon. Hier zou ik dat ook willen doen, maar ik kan mezelf niet eens helpen. Het is belangrijk dat mensen gewoon luisteren naar ons. Dat zou al veel betekenen."


(AMG)