Actievoerders bezetten Sint-Katelijneplein

De nieuwe bestemming van het Sint-Katelijneplein in Brussel blijft voor beroering zorgen. Afgelopen weekend kwamen opnieuw honderden actievoerders op straat om het beleid van schepen van Handel Marion Lemesre aan te klagen.

De actievoerders hebben het Sint-Katelijneplein een tijdje bezet. Ze willen dat het plein een openbare ruimte blijft. De wrevel bij de betogers die op vraag van het collectief Free54 draait om het feit dat Lemesre niet enkel tien terrassen van cafés en restaurants liet installeren op het plein, maar dat ook de publieke zitbanken tegelijkertijd werden weggehaald.


Volgens Free54 kan er aan het Sint-Katelijneplein niet geraakt worden omdat het al jaren een van de plaatsen is waar iedereen elkaar ontmoet. Zowel cafégangers, toeristen, daklozen en feestvierder zijn er welkom.


Nog volgens het collectief moet het plein een publieke ruimte blijven waar alle Brusselaars en bezoekers ongeacht leeftijd, taal of financiële situatie in het openbaar kunnen vertoeven. Ze vragen de stad daarom om de zitbanken die werden verwijderd, terug te plaatsen. Free54 wil ook dat de waterkraan en de waterleiding aan de openbare urinoirs weer normaal functioneren.


De actie ging niet onopgemerkt voorbij. De betogers hadden spandoeken bij, maar er werd ook muziek gemaakt. Er werd ook gekookt op het plein. Het eten werd verdeeld onder de aanwezigen. (DLO)