91-jarige bestuurster rijdt voetgangster (88) aan op zebrapad in Ganshoren

De aanrijding gebeurde maandagavond op de Maria van Hongarijelaan in Ganshoren.
Google De aanrijding gebeurde maandagavond op de Maria van Hongarijelaan in Ganshoren.
Het Brusselse parket heeft een verkeersdeskundige aangesteld om het ongeval te onderzoeken waarbij maandagavond in Ganshoren een bejaarde vrouw levensgevaarlijk gewond raakte. Volgens het parket was het slachtoffer niet 92 jaar oud, zoals eerder werd gemeld, maar 88 jaar oud. De bestuurster van de wagen die haar aanreed, was wel 92 jaar oud.

Het ongeval gebeurde omstreeks 17.50 uur op de Maria van Hongarijelaan. Het 88-jarige slachtoffer stak er de baan over op een zebrapad toen ze werd aangereden door een personenwagen. Ze raakte zwaargewond aan het hoofd en de benen en werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Gisterenavond was haar toestand nog steeds levensbedreigend.

De bestuurster van de wagen die haar aanreed, bleek een 92-jarige dame. Zij pleegde geen vluchtmisdrijf en kon ter plaatse door de politie worden verhoord. De vrouw werd aan een alcoholtest onderworpen, daaruit bleek dat ze niet gedronken had. De juiste oorzaak van het ongeval blijft voorlopig nog onduidelijk. Het ongeval vond plaats in een zone 30, maar het is nog niet bekend of er sprake was van overdreven snelheid. 

Herinrichting gepland

Op sociale media is er erg veel commotie over het ongeval. Verschillende buurtbewoners verwijzen naar het onveilige verkeer op de laan. “Door de werken aan de Keizer Karellaan en omdat de Leopold II-tunnel gesloten is, is het wel drukker in de buurt”, zegt Berckmans. “Maar drukte is op zich niet de reden waarom deze dame is aangereden.”

De bewoners zeggen wel dat er vaak te snel wordt gereden op de laan, ook al is het niet duidelijk of overdreven snelheid in het ongeval een rol speelde. De inrichting van de Maria van Hongarijelaan, die parallel loopt aan de Keizer Karellaan is typisch voor zoveel lanen in Brussel. Het is een brede baan met een middenberm en een geschilderd fietspad. Op een gelijkaardige laan in Koekelberg werd eind maart nog een 30-jarige vrouw doodgereden op het zebrapad.

Volgens Stéphane Obeid (MR), eerste schepen in Ganshoren is de plaats van het ongeval gekend als zwart punt. “Apps als Waze leiden meer verkeer naar deze laan”, zegt hij aan La Dernière Heure. “En ondanks regelmatige controles stellen we vast dat de snelheid niet altijd gerespecteerd wordt.”

De gemeente Ganshoren heeft plannen om de laan opnieuw in te richten, maar die werken zullen pas in november klaar zijn. Op termijn wil Obeid de snelheid op de volledige laan beperken tot 30 kilometer per uur. “Dat is logisch want er is al een school en een fietspad op de laan”, zegt hij. “Maar eerst moeten we de herinrichting afwerken. Een deel van de laan is nu al zone 30 en die wordt niet nageleefd.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • willem merken

    spoedig herstel