530 klimaatactivisten blijven hameren voor beter beleid op 17de mars

Youth for Climate-bezielsters Anuna De Wever en Kyra Gantois zijn opnieuw van de partij.
Mark Baert Youth for Climate-bezielsters Anuna De Wever en Kyra Gantois zijn opnieuw van de partij.
“What do we want? Climate justice. When do we want it? Yesterday.” Er is geen sprake van opgeven bij de klimaatactivisten. 530 betogers stapten donderdagmiddag voor de 17de keer van Brussel-Noord naar Brussel-Centraal in teken van het klimaat. Het thema vandaag was een sociaal klimaatplan onder het motto: klimaat laat niemand achter. Zo stapten ook verschillende goede doelen mee en raapten ze tijdens de mars sigarettenpeuken.

Luna (17) uit Antwerpen steekt maar al te graag de handen uit de mouwen voor het milieu. Samen met haar kleine zus raapt ze wekelijks sigarettenpeuken van de straat voor haar school. “Mijn zus kon er vandaag niet bij zijn, dus raap ik vandaag voor haar bij”, zegt ze. Elke week komt ze met de trein naar Brussel om te betogen. “Ik hoop dat de mensen zullen blijven komen. Het gaat slecht met het klimaat én het milieu. Ik kan de signalen niet blijven negeren, gewoon omdat dat gemakkelijker is. Zelfs al heb ik rugpijn of last van mijn knie: ik blijf rapen!” 

Luna vindt het absurd dat peuken soms op amper 30 centimeter van een vuilnisbak liggen. “Als het in miljoenensteden zoals China of Japan zo proper is, waarom kan dat dan hier niet? We hebben vandaag al meer dan 2.000 peuken opgeraapt.”

Onderweg rapen de betogers zoveel mogelijk vuilnis en sigarettenpeuken op.
Mark Baert Onderweg rapen de betogers zoveel mogelijk vuilnis en sigarettenpeuken op.

De organisatie Grootouders voor het klimaat, tekende dinsdag opnieuw present. Hilde (63) uit Gent vindt het belangrijk om mee te protesteren. “We doen dit om onze kleinkinderen een leefbare omgeving te kunnen geven. Wij hebben ervoor gezorgd dat het slecht gaat, we hebben dus iets goed te maken.”

Wouter Van Poeck protesteert al tien jaar met zijn familie voor het klimaat. “De tijd tikt onverbiddelijk weg. We moeten beseffen dat we amper 10 tot 15 jaar de tijd hebben om er iets aan te doen. Als we dat niet doen, dan kunnen we binnen 50 jaar zeggen dat de planeet ons niet meer kan onderhouden. Verandering moet nu komen, technologie alleen gaat het niet trekken.”

Sociaal klimaatplan

De betogers legden deze keer de nadruk op ‘een sociaal klimaat’. “Vooral voor mensen die vandaag in armoede leven, hier of in het zuiden, hebben we een goed en rechtvaardig klimaatbeleid nodig”, zegt  Katelijne Suetens van Broederlijk Delen. 

Armoedeorganisaties stappen mee in de betoging.
Mark Baert Armoedeorganisaties stappen mee in de betoging.

Ook Fenje Venema van ORBITvzw vindt het belangrijk om het thema klimaat op de kaart te zetten. “Asiel en migratie zijn belangrijke thema’s voor de aankomende verkiezingen, maar we moeten beseffen dat er ook al heel veel mensen vluchten door de klimaatverandering.” Er is, volgens Fenje, nu een ander en beter beleid nodig. “De mensen die het eerst getroffen worden door klimaatverandering zijn de mensen die in armoede leven.” 

“Als je een klimaatverandering sociaal wil houden, dan moet er ook een sociaal beleid ingevoerd worden, ‘climate justice is social justice’, dus klimaat gaat iedereen aan maar in het bijzonder ook de armsten”, voegt Lebuïn D’Haese van Hart boven Hard eraan toe.

Het aantal deelnemers ligt op 530, aldus een telling van de politie.
Mark Baert Het aantal deelnemers ligt op 530, aldus een telling van de politie.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.