500 Brusselse ambtenaren betogen voor hoger loon

Vorig jaar kwamen de ambtenaren ook al eens op straat, toen met beter weer.
Mark Baert Vorig jaar kwamen de ambtenaren ook al eens op straat, toen met beter weer.
Ongeveer 500 Brusselse ambtenaren hebben donderdag aan het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Het gemeenschappelijk vakbondsfront en de personeelsleden vragen om de loonsverhoging die al 10 jaar op zich laat wachten.

Het ging om lokale ambtenaren van de OCMW’s en de Iris-ziekenhuizen. Het protest komt er exact een jaar nadat de vakbonden een eisenbundel neerlegden bij de Brusselse regering, omdat ze toen geen gehoor meer kregen op gemeentelijk niveau. De belangrijkste eis van de vakbonden is een verhoging van 10 procent van de barema’s en een overgang van niveau E naar niveau D voor de werknemers. Ze stellen dat de lonen van de Brusselse lokale ambtenaren 10 tot 45 procent lager liggen dan die van hun Vlaamse en Waalse tegenhangers.

Een delegatie van de betogers werd ontvangen door Vervoort en de Brusselse minister voor plaatselijke besturen Bernard Clerfayt (DéFI) en de Brusselse minister voor de OCMW’s Alain Maron (Ecolo). Zij beloofden verder overleg. “Deze eisen worden geformuleerd, terwijl zowel het budget van het Gewest als dat van de gemeenten onder bijzonder zware druk staat. Hoe dan ook gaan we vanaf volgende week overleg plegen met de vakbondsorganisaties om in dit moeilijke kader zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de verzuchtingen van de werknemers”, klinkt het bij minister-president Vervoort en zijn ministers.

Bengaals vuur

Vanuit het gemeenschappelijke vakbondsfront is bovendien te horen dat het protest ditmaal vooral gedragen werd door de werknemers. Ze maakten hun onvrede aan het kabinet donderdag dan ook duidelijk met de nodige voetzoekers, Bengaals vuur en met het bekogelen van de gevel met eieren.

Eerder hadden de vakbonden al een vergadering gepland met minister Clerfayt op 12 november. Ze hopen dat daar meteen een werkgroep ingericht kan worden.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.