250 activisten op de eerste Animal Rights March in Brussel

Animal Rights March in Brussel.
Marc Baert Animal Rights March in Brussel.
In Brussel hebben zondag vanaf 14 uur zo’n 250 mensen deelgenomen aan de eerste Animal Rights March in België. De betogers eisen dat er een einde komt aan het dierenleed en dat dieren rechten krijgen. “We willen mensen bewustmaken op het feit dat er elke dag nog dierenleed is”, zegt een van de organisatoren, Lucas Temmerman. 

Zondag vond de eerste Animal Rights March in België plaats. Zo’n 250 activisten, in het zwart gekleed, verzamelden aan het Europakruispunt aan Brussel-Centraal waarna ze door de straten van Brussel protesteerden en een minuut stilte hebben gehouden aan het Muntplein. Daarna keerden ze terug richting Brussel-Centraal. 

Dierenleed

Drie geleden vond de eerste Animal Rights March in London, waarop zo’n 12.000 activisten aanwezig waren. Dat was het uitgangspunt van de zes organisatoren om ook in België een Animal Rights March te organiseren. “Dieren zijn evenveel waard als mensen, hun levens zijn evenveel waard als een mensenleven”, zegt betoger Tine De Wilde. “Zij willen niet sterven, zij voelen angst, ze voelen pijn, net als ons.”

Animal Rights March in Brussel
Marc Baert Animal Rights March in Brussel

Ook voor Lucas Temmerman, een van de zes organisatoren, die zelf vier jaar geleden vegetariër is geworden en twee jaar geleden veganistisch, moeten mensen meer bewust zijn van wat er op hun bord ligt. “Mensen zouden geen honden of katten opeten”, zegt hij. “We hebben dat van kleins af aan meegekregen om bepaalde dieren wel of niet te eten, maar als je daarbij nadenkt, slaat dat nergens op.” Voor hem is er ook geen magische oplossing waarbij mensen opeens veganistisch worden, maar moet er wel meer worden nagedacht over de overconsumptie en het leed dat ze daarmee aandoen.

Lucas Temmerman van Animal Rights March
Marc Baert Lucas Temmerman van Animal Rights March

“Wereld staat letterlijk in brand”

“We komen vandaag op straat om onze stem te laten horen voor zij die dagelijks stilgezwegen worden, zij die dagelijks gebruikt, misbruikt, mishandeld en vermoord worden”, zegt actievoerster Tine De Wilde. “Wij willen dat dit stopt. Al die dieren, al die waardevolle, onschuldige levens worden door de egoïstische mens absoluut niet geëerbiedigd. Daartegen zeggen we neen, we staan hier voor een beter leven voor alle dieren, voor een wereld waarin al het leven op aarde gerespecteerd wordt.”

Temmerman ziet wel een positieve evolutie, omdat er meer en meer mensen vegetarisch of veganistisch worden. “In de winkel merk je ook meer diervriendelijke opties, maar we slachten nog steeds zo’n 33.000 varkens en 830.000 kippen per jaar. Als we alle dieren meetellen dan gaan er elk jaar meer dieren dood dan het aantal mensen dat in België woont.” Hun boodschap is vandaag meer dan ooit cruciaal, vinden de betogers. “De wereld staat letterlijk in brand. Kijk maar naar de Noordpool, het Amazonewoud... En dat allemaal omdat de overgrote meerderheid weigert de ogen te openen. Wel, onze ogen zijn al open en het is de hoogste tijd dat we ook onze mond openen: de toekomst is vegan.”

Animal Rights March in Brussel
Marc Baert Animal Rights March in Brussel
Animal Rights March in Brussel
Marc Baert Animal Rights March in Brussel3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • PIETER ROGIERS

    Kunnen deze mensen nog naar een natuurdocumentaire kijken waarin een roofdier zijn prooidier levend verscheurd?

  • Dimitri Maes

    250....lachwekkend...t is trouwens bewezen dat die kinderen ernstige tekorten hebben en kan leiden tot permanente chade

  • Maria Vissers Cools

    En als de winkelrekken leeg zijn staan diezelfde 250 veganisten bij onze landbouwers aan te schuiven voor voedsel. Eerst protesteren omdat we produceren en dan protesteren omdat ze niet genoeg leveren. De wereld op zijn kop