23-jarige man omgekomen bij schietpartij in Vorst, twee andere jongeren gewond: “Zeker 17 kogels afgevuurd”

Vete tussen rivaliserende drugsfamilies laait op

De politie was al snel massaal aanwezig
Dieter Nijs De politie was al snel massaal aanwezig
In de omgeving van het Orbanplein in de Brusselse gemeente Vorst heeft zich vannacht een schietpartij afgespeeld. Een 23-jarige man kwam daarbij om het leven. Twee jongeren raakten lichtgewond.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De schietpartij vond rond middernacht plaats aan het Orbanplein, aldus parketwoordvoerder Denis Goeman. Buurtbewoners hoorden plots schoten. Even later was de politie massaal aanwezig. Er zou onder meer gevuurd zijn met een automatisch wapen. 

Een 23-jarige man overleed aan zijn verwondingen. Twee andere jongeren -17 en 19 jaar oud- raakten door de schoten gewond en werden naar het ziekenhuis gebracht. Ze zouden niet in levensgevaar verkeren. Ook zij zouden minderjarig zijn. Enkele buurtbewoners werden wakker van de afgevuurde schoten. “Ik lag te slapen en hoorde verschillende luide knallen. Alsof het vuurwerk was.De slachtoffers heb ik niet zien liggen”, aldus Abdeslam Otris, die vlakbij de dodelijke schietpartij woont. “Ik ben erna naar buiten gegaan en zag een persoon liggen. Hij was meteen dood.” Zijn dochtertjes werden ook wakker van de knallen. “Eerst dachten we dat het een auto of huis was dat vuur had gevat. We hadden enorm veel schrik. We zijn getraumatiseerd door wat er gebeurd is”, getuigen ze. Buurtbewoners bevestigen dat er op het plein drugs verkocht wordt. “Hier is gewoon geen veiligheid. Drugs tieren hier welig”, aldus een buurtbewoner. 

Volgens bronnen dichtbij het onderzoek gaat het om een afrekening tussen twee drugsfamilies. De familie die de drugshandel in handen heeft voelde zich bedreigd door een opkomende rivaliserende familie  De territoriumtwist zou al enige tijd woeden en escaleerde afgelopen nacht volledig. De overleden jongeman zou vanuit een wagen achtervolgd en beschoten zijn met een oorlogswapen. Hij kreeg een kogel in het hoofd en was op slag dood. Twee anderen raakten lichtgewond en liggen in het ziekenhuis. In totaal zouden er 17 kogels afgevuurd zijn. Het parket van Brussel heeft een onderzoek geopend. “In deze fase van het onderzoek is nog geen verdachte aangehouden. Een mogelijke piste zou inderdaad kunnen wijzen op een afrekening binnen het drugsmilieu”, aldus Denis Goeman van het Brusselse parket.

Archiefbeeld van Place Orban.
rv Archiefbeeld van Place Orban.
Dieter Nijs26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jurgen vergaelen

  Dit wordt het nieuwe normaal. Geens en Co betreuren dit, als ze al gevat worden lost een goed gesprek alles op en ondertussen zal ik nog wat knielen en kaarsen branden.

 • Tony Caals

  Het Chicago aan de Zenne las ik ergens.. Daar begint het inderdaad naar te neigen. Helaas is het niet alleen in Brussel dat de criminaliteit welig tiert en er No-Go zones zijn, waar zelfs de politie zelfs liever niet naar toe gaat. Zo heb je ook Antwerpen maar zelfs op kleinere plekken, zoals Meulenberg in Houthalen, of afrekeningen binnen het drugmilieu in Genk (waar ze kinderen gaan ontvoeren ed) 't Wordt Hoog tijd dat er op hoog niveau eens prioriteit gaat gegeven worden aan dat soort zaken.

 • johan vankeirs

  Dit is dan de hoofdstad van ons land en van EU.Moeten wij daar nog fier op zijn.Waar is de goeie ouwe tijd.

 • JAN KAPOEN

  Belgie, de nieuwe Far West. Men schiet er maar op los.

 • wim wuytack

  Het wordt tijd dat ze die drugsbendes opkuisen, de politie wil wel, maar de magistraten laten ze terug vrij.,of geven belachelijk korte gevangenisstraffen.