200 boze ouders protesteren aan Schaarbeekse school na mogelijke aanranding kleuter

De politie kwam ter plaatse om de situatie onder controle te houden.
Baert Marc De politie kwam ter plaatse om de situatie onder controle te houden.
200 mensen hebben maandag betoogd voor gemeentelijke school nummer 1 in Schaarbeek. Ze vroegen duidelijkheid over het onderzoek naar een mogelijk geval van seksueel misbruik van een vierjarig meisje. “We staan hier voor de veiligheid van onze kinderen.”

“We willen gerechtigheid”, riepen de manifestanten aan de school in de Josaphatstraat maandagochtend. De hele dag bleef het onrustig aan de school, waar ouders en buurtbewoners samen kwamen.

De aanwezige ouders maakten zich vooral zorgen om de veiligheid op de school. Vorige week donderdag bleek dat een van de kleuters die les volgt in de Josaphatstraat mogelijk aangerand was. “Wij weten niets méér en de gemeente en de school hebben nog niets gedaan”, klonk het. “Moest dit in een andere buurt gebeurd zijn, dan was deze school al lang gesloten. Maar hier kan dat maar. ‘Er is toch geen moord gebeurd’, hoorden we van de directie. Dat soort je m’en foutisme zie je hier altijd.”

Sommige ouders riepen op om de school te beveiligen met camera’s. “Maar de meesten willen vooral weten wat er gebeurd is en of hun kinderen veilig zijn”, zegt wijkwerkster Amina Amadel, die bij de protesten aanwezig was. “Men doet hier maar verder alsof het een normale dag is. Terwijl veel ouders doodongerust zijn. Daarom vragen we dat de ouders die hun kinderen thuishouden daar niet voor bestraft worden. Bovendien moeten de kinderen die hier wel op school zijn begeleiding en uitleg krijgen.”

Klacht

De zaak barstte vorige donderdag los toen een moeder haar vierjarige dochter van school haalde. Zij keerde rond 16 uur terug naar de school omdat ze bloed in het slipje van het meisje had gevonden. De schooldirectie verwittigde daarop de schoolverpleegster en het gemeentebestuur en er werd beslist het meisje naar het ziekenhuis te brengen. Daar werd een eerste onderzoek gedaan, waarna de artsen de politie op de hoogte brachten. De ouders besloten ook klacht in te dienen. Ze waren maandagochtend ook aanwezig en bedankten de aanwezigen voor hun steun. “We willen vooral weten wat er gebeurd is”, zei de moeder tegen de menigte. “Waar waren de verantwoordelijken van de school toen dit gebeurde? Ik mag er niet aan denken dat dit ook bij andere kinderen gebeurt.”

“De gemeente heeft geluk dat de familie relatief kalm blijft”, klonk het bij een andere ouder. “Ik kan me niet voorstellen wat ik zou doen als het mijn dochter was.”

Het parket van Brussel bevestigde al dat er verwondingen waren aangetroffen bij het meisje, maar spreekt zich nog niet uit over de oorzaak. In het belang van het onderzoek en het kind zal het parket verder geen informatie geven.

“Alle diensten gemobiliseerd”

Burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) zakte gistermiddag even af naar de Josaphatstraat om de gemoederen te bedaren. “We zijn allemaal onder de indruk”, zei hij. “Alle medische diensten, de school en de politie werden gemobiliseerd zodra we hiervan hoorden. De zaak is meteen in handen van justitie gegeven en we wachten op informatie van het parket. We leven nu eenmaal in een wetstaat.”

Of de sussende woorden van Clerfayt zullen volstaan, is nog maar de vraag. Het bleef de hele dag onrustig voor de school, waar ouders tal van slogans scandeerden. Er ging al meteen een oproep rond om dinsdagochtend nog een keer te protesteren. De politie was aanwezig om ervoor te zorgen dat de kinderen ordelijk naar huis konden. De Josaphatstraat bleef de hele dag afgesloten voor het verkeer.

Bezorgde ouders verzamelden voor de school.
BELGA Bezorgde ouders verzamelden voor de school.
200 boze betogers voor school in Schaarbeek van mogelijk misbruikt meisje.
Mark Baert 200 boze betogers voor school in Schaarbeek van mogelijk misbruikt meisje.
200 boze betogers voor school in Schaarbeek van mogelijk misbruikt meisje.
Mark Baert 200 boze betogers voor school in Schaarbeek van mogelijk misbruikt meisje.
200 boze betogers voor school in Schaarbeek van mogelijk misbruikt meisje.
Mark Baert 200 boze betogers voor school in Schaarbeek van mogelijk misbruikt meisje.24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Devlaeminck

  Intussen bewezen dat al dat opgefokt gedoe voor niets was.

 • Erik Snarevlis

  Misschien eerst afwachten tot we meer weten ipv direct heel de wereld aan te vallen ?

 • paul maene

  Eén persoon zou daar moeten staan en niet de hele meute! En al zeker niet op voorhand eisen stellen maar ja, van die soort zijn we het stilaan gewend! Als blijkt dat het waar is dient men inderdaad de schuldige te straffen maar een school sluiten is weer écht typisch!!!!!!

 • louis van hoeylandt

  het uitblijven van een verklaring maakt het alleen maar erger ..als ze nu nog niet weten wat er gebeurd is zullen ze het nooit weten ,en iets verzwijgen maakt het alleen maar erger ,ik lees hieronder al over pedofiel enz enz ..die lezen zeker meer dan ik ...en als dan is .is het wel in de school gebeurd ?

 • Eida Lam

  Blokkendoos 2.0 Bloed in het ondergoed kan evengoed aambeien of blaasontsteking zijn. Als er enkel bloed in het ondergoed zit maar verder geen genitale verwondingen dan kan je misbruik al op voorhand uitsluiten.