19 Brusselse gemeenten werken samen met parket aan eengemaakt politiereglement

Politie Brussel
Baert Marc Politie Brussel
De 19 Brusselse gemeenten zullen binnenkort twee protocollen afsluiten om van de politiereglementen in de verschillende gemeenten een uniform reglement te maken. Het doel daarbij is om meer duidelijkheid te scheppen in de communicatie naar de burger toe en om het uitdelen van GAS-boetes aan minderjarigen weer mogelijk te maken.

Met het eerste protocol willen de gemeenten een eenheid creëren in de manier waarop de verschillende gemengde overtredingen aangepakt worden. Gemengde overtredingen zijn kleine misdrijven die zowel door de strafwet als door het gemeentelijk politiereglement bestraft worden zoals diefstal, vandalisme of graffiti. Met het tweede protocol moet het voor de gemeentelijke autoriteiten weer mogelijk worden om GAS-boetes op te leggen aan minderjarigen die een dergelijke gemengde overtreding plegen.

Signaal

Sinds 2017 wordt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gewerkt aan een dergelijk eengemaakt politiereglement. De politiereglementen van de 19 gemeentes vertonen weliswaar een aantal gelijkenissen, maar liepen op een aantal punten ook sterk uiteen, wat aanleiding gaf tot tegenstrijdigheden tussen de verschillende gemeentes. Zo werden bepaalde voorwerpen in de ene gemeente beschouwd als een wapen, in de andere dan weer niet. “Het is vooral een signaal naar de burger toe. Als je in Anderlecht beboet kan worden voor iets, kan dat in andere gemeenten ook”, zegt woordvoerster Caroline Vervaet van de politiezone West. 

Volgens de burgemeester van Jette Hervé Doyen zullen zich geen grote veranderingen voordoen maar gaat het om kleine aanpassingen.

Niet alles uniform

Een werkgroep van GAS-ambtenaren van de verschillende gemeenten heeft de voorbije maanden samengezeten om de gemeenschappelijke bepalingen uit de verschillende politiereglementen op te lijsten, degene die juridisch bedenkelijk of overbodig waren eruit te halen en een aantal andere te herformuleren. Over de punten uit de reglementen die van elkaar afweken en waarover discussie bestond, is overlegd. 

Uiteindelijk zullen de verschillende politiereglementen een groot gezamenlijk en gelijklopend gedeelte hebben, maar zal een aantal regels nog verschillend zijn van gemeente tot gemeente. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.