"Zielige actie van gefrustreerde supporters"

BUURT ROND ASTRIDPARK SLACHTOFFER VAN STANDARD-GRAFFITITAGS

Michou Dehenain probeert het logo van Anderlecht weer schoon te vegen.
Baert Marc Michou Dehenain probeert het logo van Anderlecht weer schoon te vegen.
De buurt rond het Astridpark is in de nacht van zondag op maandag beklad met graffititags. Op heel wat gevels van café's staan er slogans van de 'Ultras inferno 1996', een supportersvereniging van rivaal Standard Luik, neergepoot. "Het is niet omdat hun club play-off 1 is misgelopen, dat ze mijn gevel moeten bekladden", aldus Michou Dehenain van café La Coupe. De politie is een onderzoek gestart.

Voetbalclub Anderlecht mocht zondagavond Racing Genk nog ontvangen voor een competitiewedstrijd in de Jupiler League, maar maandagochtend werd er vreemd opgekeken toen verschillende graffititags in en rond het stadion werden ontdekt. Het waren niet de supporters van Racing Genk, maar hoogstwaarschijnlijk die van Standard Luik, die in de nacht van zondag op maandag met de spuitbus naar Anderlecht afzakten.

Baert Marc

Gefrustreerd

"Het zijn idioten die hier deze vernielingen hebben aangebracht", reageert Michou Dehenain, terwijl ze het logo van Anderlecht met water en bleekmiddel probeert te ontdoen van de graffiti. "We waren zondagnacht nog open tot 2 uur. De daders moeten dus midden in de nacht toegeslagen hebben, want niemand heeft hier iets opgemerkt. Het zijn gewoon gefrustreerde supporters van Standard die besloten hebben om hier de onnozelaar uit te hangen. Zij weten sinds dit weekend dat ze veroordeeld zijn tot play-off 2, terwijl wij volop nog strijden voor een 34ste landstitel. Dat zal bij een aantal van hen serieus steken. Het is trouwens de allereerste keer dat we hier zoiets meemaken. Er zijn uiteraard ergere dingen dan dit, maar ik heb wel klacht neergelegd bij de politie. Verder wil ik ook geen aandacht schenken aan zulke mensen, want dat is net waar ze op uit zijn."

Ook de gevels van cafés en brasserieën op het Dapperheidsplein, zo'n kilometer van het stadion, zijn besmeurd.
Baert Marc Ook de gevels van cafés en brasserieën op het Dapperheidsplein, zo'n kilometer van het stadion, zijn besmeurd.

Camerabeelden

Ook op het Dapperheidsplein, een kleine kilometer verderop, werden heel wat tags aangebracht op muren en gevels en terrassen van cafés. "Toen ik hier vanmorgen opendeed, zag ik de tags. Ik vind het vooral triest", klinkt het bij brasserie Le Pavillon. "Er zijn hier wel overal camera's geïnstalleerd. Hopelijk worden de daders dus snel herkend." Ook de politie wil een beroep doen op camerabeelden om de daders op te sporen. "Als we die beelden te pakken krijgen, zullen we die doorsturen naar onze collega's in Luik. Zij kennen die supporters beter en zullen hen ook gemakkelijker kunnen herkennen", aldus Marie Verbeke van de politiezone Zuid.