"We worden versleten voor dieven"

MEDEWERKERS SAMUSOCIAL KRIJGEN HET HARD TE VERDUREN OP STRAAT

Een medewerker probeert op straat mensen aan te spreken.
Foto Baert Een medewerker probeert op straat mensen aan te spreken.
Sinds het Samusocial-schandaal in onze hoofdstad zijn de giften aan de daklozenorganisatie gekelderd. Een honderdtal donateurs heeft zich teruggetrokken, goed voor een maandelijkse daling van 2.000 euro. Tegelijkertijd krijgen de medewerkers op het terrein het hard te verduren. "We worden voor dieven versleten en dat doet pijn, maar de echte slachtoffers in dit verhaal zijn de daklozen", vertelt sociaal werker Juan Devos.

Sinds bekendraakte dat ex-burgemeester Yvan Mayeur en Pascale Peraïta zich verrijkten op kap van de daklozen, is het vertrouwen in Samusocial bij heel wat mensen zoek. Samusocial ontvangt maandelijks zo'n 30.000 euro aan giften, maar ondertussen hebben al 100 donateurs zich teruggetrokken, goed voor een verlies van 2.000 euro. "Het is te vroeg om te zeggen of sommige diensten in de problemen geraken, maar door de mindere inkomsten hebben we de tijdelijke contracten van enkele medewerkers in de nachtshift niet verlengd. Daardoor hebben we ook minder contact met een deel van ons doelpubliek", aldus woordvoerster Marie-Anne Robberecht. "Op dit ogenblik kunnen alle vaste medewerkers blijven werken, maar dan moeten er niet te veel donateurs meer afhaken. We proberen op dit ogenblik het vertrouwen bij de mensen te herstellen."

Wij zijn ook belogen

Sociaal werker Juan Devos werkt iedere dag in verschillende centra en op het terrein met daklozen. Hij trekt zich de situatie enorm aan. "Sinds een maand vreest iedereen voor zijn job. Iedereen hier werkt met zijn hart, maar op dit ogenblik hebben we het moeilijker. De mensen hogerop hebben ons belogen en we hebben geen vertrouwen meer." Toch krijgen de medewerkers van Samusocial dagelijks nog steun van andere daklozenverenigingen en de daklozen zelf. "Zij blijven ons steunen en dat is opmerkelijk. Het is echter de gewone mens op straat die ons scheef aankijkt. Tijdens onze rondes worden we dikwijls versleten voor dieven. In sommige gevallen gaan ze zelfs naar daklozen toe en vertellen ze dat wij hen gaan bestelen als ze met ons meegaan. Vroeger steunden de mensen ons als ze ons op straat zagen, nu is dat niet meer het geval", aldus Devos. "Ik heb altijd met plezier deze job gedaan, maar op dit ogenblik is dat minder het geval. Maar de echte slachtoffers zijn de daklozen zelf. Door de verminderde inkomsten zal de hulp voor hen verminderen. Op dit ogenblik werkt er al een vijftiental collega's minder, en dat begint zich te wreken op het terrein."

Betere communicatie

Volgens Devos moet de communicatie tussen het bestuur en de medewerkers van Samusocial in de toekomst ook beter. "We hebben tot nu toe alles in de media moeten ontdekken. Ook moeten we weer meer vrijheid op het terrein krijgen." Een naamsverandering is volgens Devos ook geen oplossing. "De mensen mogen Samusocial gewoon niet meer associëren met Mayeur en Peraïta. Wanneer dat het geval is, kunnen we weer hoopvol naar de toekomst kijken."

Mayeur stapt uit PS

Ondertussen gaat het onderzoek naar Samusocial verder. Daarover werden deze week verschillende mensen gehoord in de onderzoekscommissie Samusocial in het Brussels Parlement. Gisteren besliste ex-burgemeester Yvan Mayeur ook om uit de PS te stappen. Dat heeft hij per brief gemeld aan de voorzitter van de ethische commissie binnen de Parti Socialiste. Daar liep al enige tijd een procedure die kon leiden tot het intrekken van Mayeurs partijkaart.


Nieuws van Peraïta was er voorlopig niet.