"Tot 70% minder stikstof en dieselroet bij autovrije zondag Brussel”

Fietsers en voetgangers zijn koning aan het Jubelpark.
BELGA Fietsers en voetgangers zijn koning aan het Jubelpark.
De autovrije zondag in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft een effect op de luchtkwaliteit in het gewest. "Het gaat niet om een nieuw fenomeen, we zagen dit ook al de voorbije jaren tijdens de autoloze zondagen, maar het is wel objectief meetbaar", bevestigt Frans Fierens van Ircel, de Intergewestelijke cel voor het leefmilieu.

Hij verwijst dan naar de typische polluenten gelinkt aan het autoverkeer, zoals stikstofdioxide (NO2) en zwarte koolstof (BC of dieselroet). "We zien een daling in Brussel met 70 procent ten opzichte van een gemiddelde zondag. Maar we zien ook een daling met ruwweg 30 procent ten opzichte van andere plaatsen in ons land waar op dit moment geen autoloze zondag plaatsvindt", aldus Fierens.

Aan het meetstation Kunst-Wet, traditioneel de plaats met de meeste luchtvervuiling, werden vandaag/zondag de laagste NO2-concentraties van het jaar opgemeten.
Het effect van het bannen van autoverkeer is heel snel merkbaar in de metingen. "Dat geldt ook andersom: als zondagavond de auto's weer toegelaten worden in het Brussels gewest, gaan de polluenten snel weer naar de normale waarden", aldus de Ircel-directeur. Behalve het autoverkeer spelen ook de weersomstandigheden een rol.

Anderzijds was er vandaag meer ozon in de lucht. "Daar speelde het effect van een heel warme dag, met een zonnig begin", aldus Fierens. 

BELGA
BELGA34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • peter colson

  Ik heb mijn waterkraan dicht gedraaid. Ik heb nu 100% minder water. Hoe ik mijn patatten moet koken is wel een raadsel. Ik heb het al eens gezegd. Laat Brussel maar doen met hun voetgangerszone (eerder voetgangsterszone) uitbreiden en de auto weg te pesten. Binnen enkele 10tallen jaren gaan ze het warm water heruitvinden en auto's naar de stad lokken.

 • Raoul Rouma

  Straf, en geen auto ongevallen, hoe zou dat in godsnaam komen. Dat daar maar een dieper onderzoek op doen. Er was wel een enorme zweetgeur waar te nemen, kan dat geen kwaad voor de ozonlaag?

 • Ronny Biesen

  Och kom. Wat een vaststelling. En dan altijd gebruikt om het kostenplaatje van de automobilist nog maar eens op te drijven. Elke reden is er goed voor. Belachelijk.

 • robrecht Peeters

  maar men zwijgt over de ozon welke gelet op het zwoele weer de risicodrempel zal overschreden hebben en indien er geen autoverkeer geweest was tot een normaal niveau zou afgebroken geweest zijn.

 • Luc Stickers

  Toevallig op en zondag wanneer zelfs de fabrieken ook niet draaien , want daar wordt steeds minder over gezegt . Het zijn altijd de auto's van de gewone man die de boosdoeners zijn .