'Taxi-broers' krijgen celstraffen wegens bedreigingen

Twee broers uit Sint-Gillis zijn veroordeeld tot celstraffen van 14 en 16 maanden voor hun rol in het bedreigen van concurrerende taxichauffers.

De twee dreigden concurrenten met grof geweld af om zo meer klanten te verwerven voor hun eigen illegale taxidienst.


De broers Kalonji en Kalonda terroriseerden 3 jaar lang de buurt rond het Zuidstation. Het doel? Treinreizigers die naar Parijs wilden gaan in hun bestelwagens of monovolumes krijgen. Dertig euro dienden de passagiers te betalen. In totaal reden er niet minder dan 60 taxi's voor de twee. Ze waren echter niet de enige met dit idee; De concurrentie was hard en onverbiddelijk. Daarom gingen de twee over tot wel zéér overtuigende argumenten. Andere clandestiene chauffeurs werden verplicht een 'commissie' te betalen aan hen. Indien dit niet gebeurde: problemen. In december 2014 werd een andere chauffeur dagenlang bedreigd en uiteindelijk in elkaar getimmerd. Een andere chauffeur kreeg een slag van een meskolf terwijl hij bedreigd werd met een semi-automatisch vuurwapen. Daarnaast vlogen er andere taxi's eensklaps in brand of stonden ze plots geparkeerd op lekke banden. Uiteindelijk konden de twee gevat worden door de politie.


Het parket had 5 jaar gevorderd maar omdat de rechter de afpersing niet bewezen achtte werden ze hiervor vrijgesproken, met een mildere strafmaat tot gevolg.