“Schurft, malaria en tuberculose in Noordstation”: chauffeurs De Lijn vrezen voor eigen gezondheid

De blijvende ellende in Brussel Noord:
Baert Marc De blijvende ellende in Brussel Noord:
De plek onder het Noordstation waar transmigranten verblijven, lijkt al maanden op een vluchtelingenkamp in het hart van de stad. Nu zouden er ook ziekten als schurft, tuberculose en malaria uitgebroken zijn. De buschauffeurs van De Lijn vrezen voor hun eigen gezondheid. 

Over de situatie aan het Noordstation is er al veel inkt gevloeid. De Lijn dreigde er eerder mee om haar haltes te verplaatsen naar het Noordplein, omdat de buschauffeurs zich aan de haltes onder het station niet veilig meer voelen en de nodige sanitaire voorzieningen ontbreken. Ondanks veelvuldig overleg, ziet het er niet naar uit dat er intussen verbetering geboekt is. Integendeel, via de politie heeft de socialistische vakbond nu vernomen dat er schurft, malaria en tuberculose uitgebroken is. De buschauffeurs vrezen dan ook voor hun eigen gezondheid. 

Politie draagt mondmaskers

“Volgens de arbeidsgeneesheer is er geen gevaar, maar ik noem dat snoepjes om de mensen te sussen”, zegt Marcel Conters, voorzitter van het ACOD MTB. “Zelfs de politie rijdt hier alleen nog met een combi langs. Als ze dan toch even uit hun wagen komen, dragen ze mondmaskers. Dat illustreert hoe ongezond het hier wel is.” 

De transmigranten die al maanden onder de sporen wonen, willen doorreizen naar Engeland. Slapen, eten, drinken, naar toilet gaan, alles doen ze in het Noordstation. Van enige hygiëne is er al lang niks meer te bespeuren. Uitwerpselen, etensresten en een doordringende wietgeur doen vele passanten kokhalzen. De buschauffeurs van De Lijn durven er niet meer uitstappen. “Niet enkel de stank en de vuiligheid is verschrikkelijk, als we naar buiten willen, dan moeten we al onze spullen meenemen, anders worden ze gestolen”, getuigt een Lijn-chauffeur, die liever anoniem blijft. 

De buschauffeurs trekken voor de zoveelste keer aan de alarmbel. “Als er niets verandert, dan loopt onze emmer helemaal over,” zegt Conters. “Sommige chauffeurs komen hier zes tot acht keer per dag, ik nodig politici uit om hier eens drie uur te blijven. In de plaats wordt de bal van de ene naar de andere kant gegooid, en blijft een oplossing uit.”   

De blijvende ellende in Brussel Noord:
Baert Marc De blijvende ellende in Brussel Noord:

Chaos

Ook toen wij vrijdag een kijkje gingen nemen aan het Noordstation, liep de situatie er uit de hand. Een oudere man en een transmigrant geraakten er slaags. Blijkbaar had de transmigrant iets van de oudere man gestolen en zette hij het op een lopen. Andere Afrikaanse transmigranten hielden hem uiteindelijk tegen en net voor er klappen uitgedeeld werden, kwam de politie tussen en namen ze de transmigrant mee.

Blijvende problemen aan Brussel Noord: Arrestatie na diefstal
Baert Marc Blijvende problemen aan Brussel Noord: Arrestatie na diefstal
Bussen Brussel Noord.
Baert Marc Bussen Brussel Noord.
De blijvende ellende in Brussel Noord:
Baert Marc De blijvende ellende in Brussel Noord:21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hilde Beckers

  Er is een camionette van Dokters van de Wereld Médecins du Monde maar die mensen kunnen ook niet alles doen. Het lijkt er op een festival van de armoede, verschrikkelijke urinegeur en ook andere geuren. Ze krijgen eten van vrijwilligers? Jonge mensen veelal tussen 20 en 35 die in de beste jaren van hun leven ziektes opdoen... En dat belooft. Ze zullen zeker nooit kunnen werken tot 67 jaar. Op dit moment wordt men er nog niet bestolen maar de stank is er niet te harden.

 • Albert De Vries

  Bedankt Theo Francken, i.p.v. ze op te pakken en na een maand (zonder asiel aanvragen) terug naar hun land te sturen, heeft u ze gewoon laten rondlopen. Niet slim, zo blijkt

 • Marianne Van den Lemmer

  Ik schaam me kapot voor mijn buitenlandse vrienden. Maar dit is het nieuwe 'normaal'. Dank aan Groen en SPA en PVDA!

 • jeroen Deschrijver

  Brussels hoofdstedelijke gewest! Prachtige politiek is dat. De hoofdstad van Europa is een schande. En de politiek kijkt de andere kant op. Het is altijd iemand anders zijn fout. Niemand neemt zijn verantwoordelijkheid op. Schande!

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Vanuit het Noord Station vertrekt ook de shuttletrein naar "Brussels International Airport". Het is een tijd geleden dat we terug kwamen van een verblijf in het buitenland. We wilden in het station naar de wc maar als we toen al de toestanden zagen hebben we ons liever, al dan niet met buikkrampen, tot naar huis gered. Dus, internationale verspreiding van ziektes gegarandeerd.