"Roma's veroorzaken overlast op Dapperheidsplein"

Onder andere cafébazin Maria Polymatidis is de overlast beu.
Baert Onder andere cafébazin Maria Polymatidis is de overlast beu.
Buurtbewoners en handelszaken aan het Dapperheidsplein in Anderlecht zijn de overlast die Roma's op het plein veroorzaken beu.

Het Dapperheidsplein in Anderlecht heeft sinds augustus een autovrije zone gekregen, maar handelaars hekelen vooral het feit dat Roma's het plein innemen. "Ze zijn altijd in een grote groep aanwezig en zorgen voor veel overlast", aldus Maria Polymatidis van café Ville de Brugge. "Ze schreeuwen, gooien hun afval op de grond en jagen onze klanten weg. Ik werk hier nu twee jaar en heb het probleem alleen maar zien toenemen." Ook de muziekacademie aan de overkant van de straat heeft last van de Roma's. "Die mensen wonen letterlijk op dit plein en ze hebben het precies niet door dat ze niet de enige gebruikers van dit plein zijn", zegt directeur Luc Bartholomeus.

Buurtnetwerk

N-VA vraagt actie van het gemeentebestuur. "Een buurtinformatienetwerk zou veel problemen oplossen en er zouden meer GAS-boetes moeten uitgedeeld worden", aldus Nadine Van Lysebetten, fractieleider N-VA Anderlecht. Burgemeester Eric Tomas laat weten voor elke specifieke wijk een gerichte oplossing te zoeken. "Zo zijn de problemen op het Dapperheidsplein uiteraard van een andere orde als die van in Kuregem. Maar sinds de Virtus-brigade is geïnstalleerd twee en een half jaar geleden is de kleine criminaliteit in de buurt rond het Dapperheidsplein met 25 tot 35 procent gedaald. Anderlecht is een grote gemeente en ik besef wel dat niet alle problemen van de baan zijn, maar er wordt wel degelijk goed werk geleverd." (AMG)