“Politiek keert ons ook voortdurend de rug toe”: Wilmès ijskoud onthaald aan Brussels ziekenhuis

VTM Nieuws
Premier Sophie Wilmès (MR) heeft verschillende ziekenhuizen bezocht om haar steun te betuigen aan het gezondheidspersoneel. De ontvangst aan het universitaire ziekenhuis Sint-Pieter in Brussel was bijzonder kil. Personeelsleden van het Brusselse ziekenhuis vormden een ‘erehaag’, maar dan met de rug gekeerd naar Wilmès en haar delegatie. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Volgens de socialistische vakbond namen een honderdtal verplegers, artsen, logistiek medewerkers, poets- en administratief personeel en brandweerlui deel aan de symbolische actie.

Binnen de Brusselse ziekenhuizen heerst grote onvrede over de aanpak van de coronacrisis, onder andere door een gebrek aan beschermend materiaal. “Onze troepen hebben veel doorgemaakt de laatste maanden, er is veel vermoeidheid en ongerustheid. Ik denk dat ze het nodig hadden om bepaalde zaken te uiten”, zegt Philippe Leroy, directeur-generaal van het Sint-Pietersziekenhuis, aan RTL.

“De politiek keert ons ook voortdurend de rug toe als we om hulp vragen”, reageert een verpleegkundige anoniem bij de RTBF. “Onze teams zijn onderbemand en het aantal burn-outs loopt op. We willen dat ons beroep geherwaardeerd wordt en dat er meer personeel komt.”

De sector heeft daarnaast een aantal koninklijke besluiten om mogelijk personeel op te vorderen in geval van nood slecht onthaald. De verpleegkundigen zijn van oordeel dat ze voldoende inspanningen hebben geleverd en zich voldoende beschikbaar hebben getoond tijdens de hele gezondheidscrisis. 

De eerste minister zei dat ze was gekomen om een "boodschap van verzoening" te brengen. "Iedereen is op de hoogte van de benarde situatie van het ziekenhuispersoneel. Die was er vóór de crisis en de moeilijkheden zijn er door toegenomen", gaf ze toe aan de RTBF. "Ik kan me niet voorstellen dat de periode na de crisis wordt herleid tot wat hiervoor was. Het zal nodig zijn om het beroep van verpleegkundige structureel te herwaarderen. Dat is een zekerheid.”

Lees ook: 

Prof Geert Meyfroidt na actie ontevreden zorgpersoneel: “Opvorderen van personeel is nu niet aan de orde”

Rector en historicus Herman Van Goethem schat het donkerder in dan tijdens WOII: “Corona verandert àlles, voorgoed” (+)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.