"Onze dieren hebben wél goed leven"

FOORKRAMERS NIET TE SPREKEN OVER MOGELIJK VERBOD OP PONY'S

Als het van Brussels Staatssecretaris bevoegd voor Dierenwelzijn Bianca Debaets afhangt, zal een beeld als dit binnenkort van het kermisdecor verdwijnen.
Foto Vertommen Als het van Brussels Staatssecretaris bevoegd voor Dierenwelzijn Bianca Debaets afhangt, zal een beeld als dit binnenkort van het kermisdecor verdwijnen.
Een verbod op kermispony's in alle Brusselse gemeenten. Als het van Brussels Staatssecretaris Bianca Debaets - ook bevoegd voor dierenwelzijn - afhangt, komt het er liever vandaag dan morgen. Victor De Bel uit Wemmel, een van de geviseerde foorkramers, steigert. "Eerst laten ze ons investeringen doen en nu dit. Onze pony's worden wel degelijk goed behandeld en zien zeker niet af."

"Vandaag de dag kan ik niet meer aanvaarden dat pony's rondjes moeten draaien in een ponycarrousel onder het gedreun van luide muziek en het lawaai van andere attracties", stelt Debaets resoluut.

"Het is natuurlijk belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd in contact kunnen komen met dieren, maar daar bestaan geschiktere plaatsen voor dan kermissen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan kinder- en stadsboerderijen." Tot op heden is het aan de verschillende gemeenten om al dan niet een verbod op kermispony's uit te vaardigen.

Debaets' standpunt kan op weinig begrip rekenen bij de familie De Bel. Al vier generaties lang werken ze met dieren, eerst in het circus en daarna met de paardenmolen op de kermis, onder meer in het Brusselse. "In 2012 was er zogezegd al een probleem", vertelt Victor De Bel (60). "Enkele gemeenten aarzelden om ons nog toe te laten. We hebben toen met het syndicaat van de kermis samengezeten met de minister en dierenrechtenorganisaties. Daarna is er een wet gekomen waarbij we verplicht werden om paardenboxen voor de dieren aan te schaffen als ze op de kermissite zelf bleven overnachten. Ik heb dat maar zelden nodig, maar het was toch een investering. Daarna hebben ze ons nog verplicht om de molens te vergroten. Sommigen van ons hebben zelfs een volledig nieuwe molen moeten kopen. En nu krijgen we dit. Nu willen ze het opeens allemaal afschaffen. Waarom hebben ze ons al die kosten dan laten doen?"

"Ik heb zelf in totaal twintig pony's die nog meegaan naar de kermissen", legt Victor uit. "Daarvan gaan er volgens een beurtrol telkens maar vijf mee. Zo komen we maximaal komen we aan 70 dagen per jaar dat ze moeten 'werken'. Dat wil zeggen dat die dieren voor de rest zeker 290 dagen gewoon op de wei staan. Zoals vandaag hier in Oudenaarde gaan wij om 16 uur open en om 20 uur is het al gedaan. Maximaal is dat eens 6 uur per dag. Ze stappen ook niet de hele tijd rond. Als ze een rondje van vijf minuten hebben gemaakt, staan ze telkens weer vijf minuten stil."

Geen stress

Bovendien zorgt Victor ervoor dat zijn kraam steeds op een rustige plaats staat. "Wij staan niet naast de luidruchtige attracties. Als iemand moet bellen komen ze dat doen bij onze piste. Dat zegt toch genoeg. Zelfs bij 30 graden zal je bij onze paarden geen druppeltje zweet zien. Dat wil zeggen dat ze niet moe zijn, maar ook dat ze geen stress hebben."

Volgens Victor is er ook niets mis mee dat de paarden de hele tijd rondjes lopen. "Dat doen ze zelfs met de duurste paarden ter wereld om hun spieren te trainen en om zich te ontspannen. Dat zul je ook op elke manège zien. Paarden hebben 5.000 jaar voor ons gewerkt. En nu mogen ze plots niks meer doen. Dit is gewoon politieke profilering waarbij men schermt met 'dierenrechten'. Wij hebben al die ervaring. We weten wat goed is en wat niet goed is voor die dieren. Wel, onze pony's worden 30 à 35 jaar oud. Daaraan zie je dat ze een goed leven gehad hebben."