"Ons imago oppoetsen? Hoeft niet!"

MOLENBEKENAREN HOUDEN BUURTFEEST VOOR KOMST WILDERS EN DEWINTER

Organisatoren Barbara en Marios geven met hun actie een duidelijk signaal: "Het is hier gezellig wonen."
Baert Marc Organisatoren Barbara en Marios geven met hun actie een duidelijk signaal: "Het is hier gezellig wonen."
Filip Dewinter en Geert Wilders zegden gisteren dan wel hun 'islamsafari' door Molenbeek af, het buurtfeest dat georganiseerd werd, ging wél door. Zo'n honderd Molenbekenaren en bezoekers genoten samen met hun kinderen op het Gemeenteplein van het mooie herfstzonnetje.

Nadat Filip Dewinter en Geert Wilders onlangs aankondigden om op 'islamsafari' te gaan door Molenbeek, sloegen enkele Molenbekenaren de handen in elkaar. Op het Gemeenteplein werd er gisteren dan ook gefeest, een initiatief van enkele studenten van de lokale RITCS-afdeling De Bottelarij en het Brass'Art Café.

Siska Devloo (links) en enkele vriendinnen komen meefeesten en proeven van allerlei lekkers.
Baert Marc Siska Devloo (links) en enkele vriendinnen komen meefeesten en proeven van allerlei lekkers.

"Niet provoceren"

"De hoofdbedoeling van dit buurtfeest is niet om te protesteren tegen de komst van de twee extreemrechtse politici, maar de timing was nu ook weer niet louter toevallig", vertelt RITCS-student Marios Bellas (23). "We willen tonen dat onze gemeente een mooiere plek is dan de media dikwijls beweren. De focus wordt niet gelegd op Wilders en Dewinter en we willen absoluut niet provoceren. We tonen alleen dat het hier gezellig vertoeven is en heten iedereen welkom, zélfs Dewinter en Wilders."


De kinderen konden zich op de laatste vrijdag van de herfstvakantie volledig uitleven op het Gemeenteplein. Zo stond er een springkasteel en een levensgroot schaakspel. De taart en pannenkoeken vielen uiteraard ook erg in de smaak. "We hadden alle kinderen van de basisscholen uitgenodigd om tekeningen te maken en ze hier te komen ophangen. Muzikanten en breakdancers toonden het beste van zichzelf, en de bezoekers konden zich te goed doen aan soep en zoetigheden. We wilden met dit feest ons imago niet oppoetsen, maar wel tonen dat de Molenbekenaren aan hetzelfde zeel trekken", aldus Bellas.

Leuke initiatieven

De term 'islamsafari' en de bijhorende horrorverhalen begrijpt Marios niet. "Het klopt dat hier veel moslims zijn, maar er zijn hier ook christenen en andere gelovigen en niet-gelovigen. Ik begrijp het doel van het bezoek dus niet en zie eigenlijk ook geen probleem in Molenbeek. Het klopt wel dat er slechte gebeurtenissen zijn die gelinkt zijn aan Molenbeek, maar ik zie hier vooral veel mensen die leuke initiatieven nemen", aldus Bellas.


Bij de aanwezigen op het buurtfeest schoot de geplande 'islamsafari' in het verkeerde keelgat. "Op safari ga je om te jagen en de voyeur uit te hangen. Zo'n term projecteren op een gemeenschap is schandalig", aldus Siska Devloo, die samen met enkele vriendinnen een stuk taart kwam eten. "Ik ben absoluut niet akkoord met alle vormen van extremisme, en deze uitstap is daar een vorm van. Wij streven naar samenhorigheid, daarom ben ik hier."


Filip Dewinter zelf probeerde, ondanks het politieverbod, toch nog Molenbeek binnen te geraken. Hij moest rechtsomkeer maken aan de gemeentegrens aan het Saintecletteplein, waar hij werd tegengehouden door de politie. De politicus herhaalde nog eens dat Molenbeek nu officieel een islamitische no go-zone is geworden. Geert Wilders keerde na de persconferentie 's ochtends al terug naar Nederland.