"Miserie heeft lang genoeg geduurd"

GEMEENTE ZET OMSTREDEN VOETBALPLOEG WHITE STAR UIT MACHTENSSTADION

Het Edmond Machtensstadion, waar White Star nu niet meer welkom is.
Foto Baert Het Edmond Machtensstadion, waar White Star nu niet meer welkom is.
De kogel is door de kerk. Na maanden van problemen en frustraties, heeft de gemeente van Sint-Jans-Molenbeek beslist om de voetbalploeg White Star uit het Edmond Machtensstadion te kieperen. "Het heeft lang genoeg geduurd, we moesten een besluit nemen", reageert burgemeester Françoise Schepmans (MR).

Dat het niet goed ging met de omstreden voetbalploeg White Star, is al langer geweten. Verschillende schorsingen stapelden zich op, wedstrijden eindigden telkens in een nederlaag en het was bovendien meermaals hommeles met de Molenbeekse voetbalploeg RWDM én medehuurder van hun oefenstadion in Molenbeek. Nu heeft de gemeente besloten om het huurcontract voor het gebruik van het Machtensstadion voor het volgende seizoen te beëindigen, een beslissing waar ze al langer mee dreigde.


"Een maand geleden stuurden we de club een waarschuwingsbrief. Dit om te informeren dat het contract voor het voorbije seizoen afliep en een nieuw opgesteld moest worden", zegt Schepmans. "Maar al een maand lang horen we niets van hen. We kunnen niet anders dan de samenwerking met hen stopzetten."

Plek bij RWDM

Het komende seizoen zal de club dus niet meer in het stadion kunnen voetballen. Maar erg rouwig lijkt Schepmans niet om die beslissing. De gemeente dreigde namelijk al langer om de voetbalploeg te toegang te ontzeggen. "White Star respecteerde de voorwaarden niet. Huur voor het oefenveld bleef achterwege en ze betaalden niet langer voor het gebruik van het materiaal. Het was alleen maar miserie." De gemeente zag zich genoodzaakt nu actie te ondernemen, zodat White Star tijdig op zoek kan naar een nieuwe locatie. Maar vooral ook omdat de ouders op de hoogte gebracht moeten worden. "Dat is voor ons nu prioriteit." Schepmans hoopt dat als de sportieve jongelingen niet meer bij White Star terecht zullen kunnen, ze dan een plek vinden in de jeugdploeg van de Molenbeekse voetbalclub RWDM, de andere huurder van het stadion. RWDM bracht hun dossier voor het vernieuwde contract namelijk wel tijdig binnen en zal komend seizoen wel gebruik mogen maken van het stadion.


"Iedereen weet dat White Star in de problemen zat", zegt sportmanager Thierry Dailly van RWDM. "En als de gemeente deze beslissing neemt, zal ze er wel haar redenen voor hebben."

Pesterijen

Tussen de twee voetbalploegen heeft het lange tijd niet geboterd. Beschuldigingen van pesterijen vlogen heen en weer. Zo blokkeerde White Star de toegang tot het stadion toen RDWM er een sponsoretentje wilde houden, omdat zij die dag recht hadden op het gebruik van de locatie. De hetze bereikte een hoogtepunt toen de voorzitter van RDWM met bloem de kalklijnen tijdens de match moest bijverven, omdat het kalktoestel, eigendom van White Star, nergens te bespeuren was. White Star beweerde nochtans bij hoog en bij laag dat de ploeg de machine niet opzettelijk had verborgen. "Maar de laatste tijd was de relatie eigenlijk verbeterd", zegt Dailly. Toch ontkent hij niet dat dit de situatie vergemakkelijkt. "We zijn de enige huurders nu. We zullen zien hoe de komende maanden verlopen." Bij White Star zelf was niemand bereikbaar voor commentaar.