"Mensen laten zich niet meer afschrikken"

ZUIDFOOR VERWACHT OPNIEUW GROTE OPKOMST NA TEGENVALLER VORIG JAAR

De betonblokken die er vorig jaar stonden, keren terug. De organisatie verwacht wel opnieuw meer bezoekers.
Foto Belga De betonblokken die er vorig jaar stonden, keren terug. De organisatie verwacht wel opnieuw meer bezoekers.
Welkom zomer, welkom Zuidfoor! Na een jaar met opvallend minder bezoekers - een gevolg van de aanslagen - verwacht schepen Marion Lemesre dat de 130 attracties dit jaar de opkomst krijgen die ze verdienen. "Mensen zijn de woelige situatie intussen gewoon en laten zich niet meer afschrikken", klinkt het. Al wordt op vlak van veiligheid niets aan het toeval overgelaten.

De 137ste Zuidfoor, dat zijn traditiegetrouw 130 attracties, die dit jaar van zaterdag 15 juli tot en met zondag 20 augustus neergepoot worden op de Zuidlaan, tussen Hallepoort en Anderlechtsepoort. Jong en oud kan zich weer verheugen op carrousels, botsauto's, en achtbanen, of genieten van heerlijke smoutebollen en suikerspinnen. En net als vorig jaar zal dat onder de nodige veiligheidsmaatregelen zijn. "Dreigingsniveau drie is nog steeds van kracht", aldus Ilse Van de Keere, woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene. "Daarom zijn de zichtbare veiligheidsmaatregelen enorm belangrijk. Rond de foor zullen betonblokken staan om de site goed af te schermen. Buiten die afgebakende zone zullen politiewagens paraat staan. Indien nodig, kunnen die via toegangswegen - die snel geopend en weer afgesloten kunnen worden - de site snel bereiken. Bezoekers moeten vooral een gevoel van veiligheid ervaren, en zien dat we de gepaste maatregelen getroffen hebben."


Maar er is natuurlijk meer dan de maatregelen die de bezoeker te zien krijgt. "Er zullen ook agenten in burger rondlopen, en voor openingstijd wordt de hele foor grondig geïnspecteerd", legt Van de Keere uit. "Voorts houden meerdere beveiligingscamera's alles nauwgezet in het oog."

Niet bang laten maken

Ook vorig jaar leverden organisatie en politie de nodige inspanningen, maar toen lieten heel wat trouwe bezoekers het toch afweten. Dat viel ook snel te verklaren, in de nasleep van de aanslagen in Zaventem en Brussel. Vooral bezoekers van buiten de hoofdstad lieten het afweten, maar volgens schepen van Economische Zaken Marion Lemesre (MR) komt dat dit jaar opnieuw goed. "We zijn een jaar verder en mensen zijn de dreiging zo onderhand wel gewoon", zegt ze. "Ze beseffen dat honderd procent veiligheid nooit gegarandeerd kan worden, en hebben geleerd om daarmee te leven. Bovendien willen velen zich ook niet bang laten maken door terroristen, en dat ook laten zien. Ik ben ervan overtuigd dat we opnieuw evenveel bezoekers zullen lokken als in de voorgaande jaren."


Daar is ook aankomend burgemeester Philippe Close (PS) van overtuigd. "De gezelligheid van de foor trekt mensen al decennialang aan en zal dat ook blijven doen", meent hij. Al drukt ook Close op het hart dat veiligheid primeert. "De Zuidfoor zal de nodige drukte kennen. Net zoals voor de andere grote evenementen in Brussel, hebben we ook hier een beschermde site afgebakend. Een kermis blijft bovenal een volks feest voor de hele familie. Het zou jammer zijn mochten ouders hun kinderen niet meer durven meebrengen."