“Make love, not katjes”: Brussels Gewest start campagne rond sterilisatie katten

shutterstock
Het Brussels Gewest heeft op maandag 23 december de aftrap gegeven van haar campagne “Steriliseer je kat, en alles wordt Peace & Love”, die uitgerold zal worden op sociale media. Daarin wordt een positieve boodschap, die ons terugbrengt naar de Peace & Love van de jaren zeventig, verspreid die de voordelen van sterilisatie bij katten benadrukt. De campagne loopt tot en met 5 januari 2020.

“Als we weten dat een koppel katten elk jaar acht kittens kan krijgen, die zichzelf na een paar maanden ook nog eens kunnen voortplanten, beseffen we maar al te goed hoe belangrijk het is om katten te laten steriliseren vóór de leeftijd van zes maanden”, klinkt het bij de communicatiedienst van het gewest. “Als we de natuur zijn gang laten gaan, kan één koppeltje tot 36 kleintjes krijgen op 16 maanden tijd. Sinds 1 januari 2019 is sterilisatie trouwens verplicht in het Brussels Gewest.” Diegenen die deze verplichting niet nakomen, kunnen een boete krijgen tussen 50 en 62.500 euro.

“Sterilisatie heeft verschillende voordelen. In de eerste plaats voor de katten. In Brussel moeten jaarlijks honderden kittens ingeslapen worden door overbevolkte asielen. Sterilisatie helpt ook ongewenste drachten te voorkomen. Bovendien komt sterilisatie de gezondheid van de kat ten goede: minder melkkliertumoren en ontstekingen van de baarmoeder.”

“Ook voor de eigenaars zijn er niets anders dan voordelen zijn. Een gesteriliseerde kat is socialer, rustiger en aanhankelijker. Hij gaat minder ver van huis en heeft minder aandrang om te ‘sproeien’.”

Premie

Dankzij een subsidie van het Gewest kennen verschillende Brusselse gemeenten hun inwoners overigens een premie toe als tegemoetkoming in de kosten voor de operatie die tussen 70 en 140 euro kan kosten afhankelijk van het geslacht van de kat.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.