“Lijkt meer op een achterste”: Brusselse brandweer boos over voorstel nieuw logo

Onvrede bij de Brusselse brandweer.
Photo News Onvrede bij de Brusselse brandweer.
Het rommelt opnieuw bij de Brusselse brandweer. Dit keer is er wat heisa over een voorstel voor een nieuw logo. Dat nieuwe logo, met een hartjesvorm, zou beter bij de huisstijl van het Brussels Gewest moeten passen. “Maar dit heeft niets met ons beroep te maken, nergens ter wereld zie je zoiets.”

Het nieuwe logo toont een hartje met twee gestileerde vlammetjes aan de zijkant. Dat past bij de huisstijl die het Brussels Gewest in 2012 lanceerde en waar steeds een gestileerde iris in de vorm van een hartje terugkeert. De stijl wordt gebruikt door alle instellingen die van het Brussels Gewest afhangen.

Het nieuwe logo kan alvast op weinig enthousiasme rekenen. “Dit lijkt meer op een achterste dan op een brandweerlogo”, zegt vakbondsman Eric Labourdette (VSOA). “Overal ter wereld heeft het logo van een brandweerkorps een helm, een ladder of vlammen erin. Er is altijd een duidelijke link met de hulpdiensten, met medische bijstand en met de brandbestrijding. Dit heeft niets met ons beroep en onze tradities te maken. Het valt heel slecht bij onze mensen. Ik ben vandaag al bij drie kazernes langsgegaan om de temperatuur bij het personeel op te nemen en overal is men hier erg boos over.”

Het gewraakte logo
Marc Baert Het gewraakte logo

Niet op onze uniformen

De brandweermannen zijn niet van plan om het logo zomaar te aanvaarden. “Ze mogen het op hun enveloppes en brieven zetten, maar niet op onze uniformen of op onze voertuigen”, zegt Labourdette. “Als ze ons verplichten, dan laten we zelf maar logo’s ontwerpen om dit verschrikkelijke ding mee te verbergen. Met dit logo zouden de mensen evengoed kunnen denken dat we postbodes zijn.”

Volgens Labourdette zou het gebruik van het nieuwe logo ook onwettig zijn. “Na de aanslagen van 22 maart is beslist dat de hulpdiensten voortaan een identificatiekaart moeten meedragen”, zegt hij. “Daarop staat al een logo: een helm met twee bijlen op een achtergrond van vlammen. Dat logo is dus wettelijk verplicht. Dat lijkt me nog een uitstekend argument om nee te zeggen tegen dit nieuwe ding.”

“Alweer geen overleg”

Het rommelt al langer bij de brandweer. In juni werd er al drie keer betoogd tegen een voorstel voor een nieuw premie- en verloningssysteem voor de spuitgasten. Toen waren de spuitgasten en hun vakbondsvertegenwoordigers boos over wat ze een zeer vaag en slecht gecommuniceerd voorstel van de Brusselse regering vonden. “Dit is net hetzelfde, ook nu wordt er ons iets opgedrongen zonder dat we ervan weten en zonder dat ons iets is gevraagd”, zegt Labourdette. “De gewestregering lijkt hier een gewoonte van te maken.”

De directie van de Brusselse brandweer bevestigt dat er wordt nagedacht over een nieuw logo, dat beter moet passen in de stijl die de andere Brusselse instellingen gebruiken en die alle activiteiten, zoals brandbestrijding en medische hulp, overkoepelt. “Daar is echter nog geen finale beslissing over genomen”, zegt woordvoerder Walter Derieuw. “Het ontwerp dat circuleert, is dus niet definitief. Als er een nieuw logo komt, zal dat uiteraard eerst voorgesteld worden aan het personeel.”
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kevin Beskes

  Zorg eens eerst dat brandweer en politie in alle gemeente in orde is voordat ze uit verveling logo's gaan tekenen die niemand interesseert. Het feit dat in Brussel alles eigen moet zijn is ook belachelijk het is toch België of niet! Hou het simpel een land 1 logo 1 land 1 politiekorps 1 land 1 brandweerkorps Word sowieso al moe van dat gewest gedoe en het Vlaanderen Wallonië gekibbel En als mensen zich afvragen waar gaat het mis zeg ik aan het feit dat zo'n klein land 3 regeringen heeft!

 • Edmond Dillien

  Wat is dat toch met dat logo en uniformen veranderen in België, ik houd mij aan het oude logo waarop de oude kurken helm met 2 bijlen staat. Zelfs niet aan het nieuwe daarna met de afbeelding v/d Canadese helm met daarna met de Franse Gallet helm, een beetje traditie mag ook vind ik. Maar de politiek wil altijd maar vernieuwen, volgens mij zit daar een strategie achter want ergens moet dit spul gemaakt worden en word er weer geld aan verdiend, wat is er verkeerd aan de kentekens van vroeger ?

 • Benny Coomans

  kunnen jullie ook de prijs erbij zetten wat dit logootje heeft gekost, ik denk dat we ons gaan verschieten, dat van de provincie Vlaams-Brabant (het mislukte zwarte pleister, ideaal voor een begrafenisondernemer) kostte indertijd meer dan €100.000,00, natuurlijk welbesteed geld

 • RONNY DE PETTER

  Trekt op niets, deze brandweermannen verdienen en veel veel beter logo.

 • Liesbeth Cuppens

  Dit logo associeert men inderdaad niet met de brandweer. Lelijk vind ik het niet, eerder totaal ongepast voor een reddingsdienst. Toen de politie van kenteken veranderde, heeft men ook een bevraging gedaan om een nieuw logo te ontwerpen. Op kantoor kwam regelmatig een politieman voor om info te zoeken voor hun tijdschriften. Deze zei dan welke tekening in aanmerking kon komen voor het logo en welke niet. U wil niet weten hoeveel ongeschikte voorstellen ik heb gezien...