"Hij is een Belg, hij hoort hier thuis"

KLASGENOTEN SCHAKELEN ZELFS BV'S IN OM UITWIJZING OMRAN (21) TE VOORKOMEN

Omran met zijn klasgenoten Esin, Selahattin, Husseyin, Salmane, Maryame, Eylem en Vloriana.
Foto's Baert Omran met zijn klasgenoten Esin, Selahattin, Husseyin, Salmane, Maryame, Eylem en Vloriana.
Na acht jaar moet de Afghaanse Omran (21) samen met zijn familie ons land verlaten. Maar dat proberen zijn klasgenoten in het Koninklijk Atheneum Emanuel Hiel in Schaarbeek uit alle macht te voorkomen. Ze schakelden zelfs de hulp in van BV's als Ish Ait Hamou en Slongs Dievanongs.

Omran ruilde acht jaar geleden het Afghaanse Kaboel voor ons land, samen met zijn ouders en twee broers. Na een verblijf in een asielcentrum in Antwerpen en een sociale woning in Tienen, kwam het gezin in Brussel terecht. In het begin was het wennen, maar inmiddels voelt Omran zich hier helemaal thuis. Hij spreekt goed Nederlands, is actief in het verenigingsleven en helpt het Rode Kruis als vrijwilliger. "Ik heb een EHBO-brevet behaald om mensen te kunnen helpen", vertelt Omran. "Ik spring ook bij als tolk voor nieuwkomers uit Afghanistan." Terugkeren naar zijn vaderland wil hij absoluut niet. "Ik voel me inmiddels een echte Belg, terwijl ik in Afghanistan niets meer heb. Geen huis, geen familie, geen toekomst. Bovendien is het er niet veilig. Zelfmoordterroristen liggen altijd op de loer."

Baert Marc

Toekomst uitbouwen

In ons land is het gezin wel bezig met het uitbouwen van een toekomst. Jongere broer Milad volgt lessen ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven en probeert via de examencommissie zijn diploma secundair onderwijs te behalen. Oudere broer Dawood (23) werkt bij bpost. Zelf is hij volgens leerkrachten en klasgenoten een modelleerling. "Omran kwam het hele jaar na elke les even naar me toe", vertelt leerkracht Nederlands Piet Van De Velde. "Hij bedankte me dan voor die les. Dat vond ik heel bijzonder. Hij is zich erg bewust van de kansen die hij hier krijgt, en die hij in Afghanistan nooit zou krijgen. Hij doet altijd zijn best en is erg ijverig."


Dat beamen zijn klasgenoten uit het vijfde jaar Humane Wetenschappen. "Als we moeite hebben met de les wiskunde, dan legt hij het ons altijd uit", zegt Selahattin. "Hij gedraagt zich, maar is ook altijd te vinden voor een grapje. Omran is een voorbeeld voor ons allemaal. Het idee dat hij weg moet uit België, is afschuwelijk." De klasgenoten willen er dan ook alles aan doen om Omran en zijn gezin in ons land te houden. "We gaan woensdag (vandaag, red.) om 14 uur allemaal mee naar het gemeentehuis van Sint-Gillis, om Omran te steunen bij het indienen van een regularisatie-aanvraag", aldus klasgenote Maryame.

Videoboodschap

Maar dat is niet het enige wat de leerlingen in petto hebben. Ze schakelden immers enkele Bekende Vlamingen in om het voor Omran op te nemen. Ish Ait Hamou, bekend van 'So You Think You Can Dance' en zelf een oud-leerling van het K.A. Emanuel Hiel, en de Antwerpse rapster Slongs Dievanongs hebben een videoboodschap opgenomen waarin ze pleiten voor de regularisatie van het Afghaanse gezin. Voor die massale steun is Omran erg dankbaar. "Ik vind het tof dat mijn klasgenoten dit voor mij doen." En iedereen is er ook van overtuigd dat er een positieve uitkomst in het verschiet ligt. "Acht jaar treuzelen om iemand uit te wijzen, is buiten elke redelijke termijn", zegt leerkracht Piet Van De Velde nog. "De advocaat van de familie heeft er vertrouwen in dat de regularisatie-aanvraag een kans op slagen zal hebben."