“Gulden-Vlieslaan moet weer aantrekkelijk worden voor iedereen”

De plannen omvatten onder meer bredere trottoirs.
Pierre Lallemand De plannen omvatten onder meer bredere trottoirs.
De luxehandel in de wijk rond de Gulden-Vlieslaan verliest zijn aantrekkingskracht en moet dringend weer opgewaardeerd worden. Dat zeggen verschillende handelaarsverenigingen uit de buurt. Zij vrezen negatieve gevolgen van een geplande heraanleg door het Brussels Gewest en stellen daarom een eigen plan voor.

De plannen van het Brussels Gewest voor de Gulden-Vlieslaan en de Waterloolaan op de Kleine Ring zijn gekend. De overheid wil met een grootscheepse heraanleg meer ruimte voorzien voor de actieve weggebruiker en zo van de zone een “Brussels Champs Elysées” maken.

Dat leidt echter tot ongerustheid bij de handelaars uit de buurt, die daarom woensdag een alternatief plan presenteerden. “Als je ziet hoe de laan er nu bij ligt, is het een hal wonder dat de winkels er nog overleven”, zegt Pierre Lallemand, de architect die het plan uittekende. “Het is nodig om de wijk een boost te geven zodat de klanten niet wegtrekken naar buurten als Ukkel en Waterloo.”

Overleg

Daarom dienden de verschillende verenigingen ook een aanvraag voor een bouwvergunning in, wat vrij uitzonderlijk is. “We willen in de eerste plaats tot overleg komen”, zegt Ischa Lambrechts, mobiliteitsadviseur van Beci, de Brusselse kamer van koophandel. “Met ons project willen we meerder belangen verdedigen, niet alleen de actieve weggebruiker en de bewoners. We houden ook rekening met de economische functie van de wijk.”

Bij het kabinet van Brussels staatssecretaris voor Openbare Werken Pascal Smet (One.Brussels) is de vergunningsaanvraag nog niet toegekomen. “Wij zullen samen met de administratie bekijken of dat wettelijk is”, klinkt het. “Aan het project is een hele overlegrond vooraf gegaan en de zaak is nog in openbaar onderzoek. Het is jammer dat zij zich met dit initiatief daarbuiten plaatsen.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.