"Eindelijk kan ik geholpen worden!"

SACHA (9) KRIJGT DURE OPERATIE IN AMERIKA DANKZIJ GOLF VAN SOLIDARITEIT

Sacha en zijn mama Nathalie zijn dolblij dat ze binnen twee weken naar Amerika kunnen voor de broodnodige operatie.
Foto Baert Sacha en zijn mama Nathalie zijn dolblij dat ze binnen twee weken naar Amerika kunnen voor de broodnodige operatie.
Al sinds zijn geboorte lijdt de 9-jarige Sacha aan een zeldzame ademhalingsziekte. In juni verslechterde zijn situatie uit het niets zienderogen en een dure operatie in de Verenigde Staten bleek het enige redmiddel. Na een enorme beweging van solidariteit kreeg de mama van Sacha afgelopen vrijdag het verlossende bericht: ze hadden voldoende geld - 430.000 euro - ingezameld om de reis te ondernemen.

De 9-jarige Sacha zit rustig aan tafel een quiz te spelen op zijn tablet. In het appartement klinkt een constant gereutel, afkomstig uit een logge, beige machine, waaraan Sacha via een draad in zijn neus bevestigd is. "Sinds juni zit hij dag en nacht vast aan deze machine", zegt mama Nathalie Louineau. "Die helpt hem met ademen, want dat kan Sacha niet meer alleen." De jongen lijdt namelijk aan een uiterst zeldzame ziekte, vastgesteld toen hij amper 1 jaar oud was. "Toen hij een baby'tje was, werd Sacha met spoed opgenomen, want hij kon nog amper ademhalen. De dokters wisten niet wat er aan de hand was of hoe ze hem konden helpen. Ik was zelf 6 maanden zwanger, mijn wereld verging", zegt mama Nathalie. De radeloosheid is in haar ogen af te lezen als ze terugdenkt aan die zware maanden. Een jaar lang moest Sacha in het ziekenhuis verblijven en ook als hij dat mocht verlaten, ging zijn strijd onverbiddelijk verder. "Elke nacht moest Sacha aan het beademingstoestel. Hoewel hij geen zware inspanningen mocht doen, kon hij zo wel naar school en genoot hij een redelijk normaal leven."

Plots bergaf

Maar eind juni ging het plots bergaf met Sacha. Hij kon amper ademhalen en moest in kritieke toestand opgenomen worden in het ziekenhuis. Daar bleek al snel dat Sacha niet in België geholpen kan worden en in tegenstelling tot vroeger kan hij geen seconde zonder kunstmatige beademing. De voorbije zomerweken waren dan ook geen leuke tijd. "Dankzij de lange draad kan Sacha rondlopen tot in elke kamer van het appartement, maar vaak blijft hij ermee achter een stoel steken, of zijn broer struikelt erover. Sacha kan ook amper buitenkomen. Hij heeft een draagbare machine, maar die heeft maar een batterijvolume van anderhalf uur. En als hij zijn jongere broer ziet voetballen, wordt hij weleens jaloers, omdat hij weet dat hij dat nooit zal kunnen."

430.000 euro

Het enige wat Sacha nog helpen kan, is een ingewikkelde operatie in een gespecialiseerd kinderziekenhuis. Het probleem is dat dat ziekenhuis in de Verenigde Staten ligt, in Philadelphia. "430.000 euro hadden we nodig om de oversteek veilig te maken en voor de operatie. Dat lukt me nooit, dacht ik." Maar Nathalie onderschatte de gulheid van haar vrienden, familie en buren. De school van Sacha startte in juni eenvoudig, met een collectebus, maar al snel werden acties als concerten en verkoopmarkten op poten gezet. En via een eigen blog krijgen Nathalie en Sacha steeds meer steun. "Na amper twee en een halve week hadden we 180.000 euro bij elkaar. Vrijdag liet RIZIV weten dat ze de rest van het bedrag zullen bijpassen", zegt Nathalie dolgelukkig. "Dat betekent dat we binnenkort naar Philadelphia kunnen vliegen. Met een arts aan boord nemen we rond 24 juli samen het vliegtuig, de exacte datum moet nog vastgelegd worden. En dan kan Sacha eindelijk geopereerd worden. "Ik ben blij, eindelijk kan er voor me gezorgd worden", reageert Sacha opgelucht. "En het is de eerste keer dat ik met een vliegtuig zal vliegen. Dan zie ik de wereld vanuit de lucht", kirt hij blij. "Als de operatie goed verloopt, maken we een uitstap naar New York", glimlacht Nathalie hoopvol. "Want hij wil zo graag het Vrijheidsbeeld zien."