"Dit is al derde keer in drie maanden"

AUTO IN BRAND GESTOKEN IN GARAGE WOONBLOK 200 BEWONERS GEËVACUEERD

Van de auto die in brand gestoken werd in de ondergrondse garage blijft niet veel over.
Foto's Baert Van de auto die in brand gestoken werd in de ondergrondse garage blijft niet veel over.
200 mensen zijn dinsdagnacht geëvacueerd uit hun sociaal woonblok in Elsene, omdat iemand opzettelijk een geparkeerde wagen in de garage in lichterlaaie had gezet. Niemand raakte gewond, maar de inwoners voelen zich niet langer veilig. "Het is al de derde keer op drie maanden tijd dat dit gebeurt", klinkt het.

"Rond 23 uur dinsdagavond hoorde ik plots de sirenes van de brandweer. Even later werden we uit ons bed geroepen en naar buiten begeleid", vertelt een van de bewoonsters van het sociale woonblok in de Jacques Paqotstraat in Elsene. "Iemand had een auto in de ondergrondse parking in brand gestoken. Rook verspreidde zich doorheen het gebouw, zelfs onze elektriciteit was aangetast." Volgens de brandweer was de brand spoedig geblust en konden de 200 geëvacueerde bewoners om 2 uur weer naar huis. "Toch was de schok en onrust groot", aldus de bewoonster. "Want het al de derde keer dat iemand brand sticht in de kelders en de garage."

Baert Marc

Hangjongeren en krakers

Pierre Hargot, voorzitter van Sociale Huisvesting Comensia, die samen met huisvestingsmaatschappij Binhôme het immense gebouw beheert, beaamt. Hij kwam gisterochtend ter plaatse om de schade op te meten. "In augustus vond het eerste incident plaats. En ook vorige maand stichtte een onbekende brand in de garages. Officieel kan ik niets bevestigen, maar we hebben erg veel last van hangjongeren en krakers die de garages binnendringen."

Camera's en badges

Ook bewoonster Jeanine Crooimans heeft de problemen al kunnen waarnemen. "Vaak staan de garagepoorten open, want veel bewoners vergeten die af te sluiten. Mensen kunnen de inkomhallen ook gewoon binnen en buiten lopen. Toen ik enkele dagen geleden iets uit mijn kelder haalde, zag ik hoe jongeren waren binnengedrongen en allerlei vuiligheid hadden achtergelaten."


Maar Hargot verzekert dat het probleem aangepakt wordt. "We hebben een budget van 300.000 euro vrijgemaakt om het gebouw beter te beveiligen. We plaatsen camera's rondom het gebouw en elke bewoner krijgt een badge om de garages te openen. Zo kunnen we ook vanop afstand controleren wie binnen en buiten gaat." Sinds enkele dagen zijn werkmannen begonnen met het vervangen van de deuren. Eens het avond wordt, treedt een afsluitingsmechanisme in werking en kunnen onbekenden zonder sleutel de inkomhallen niet meer binnen. Hargot hoopt dat ze de werken nu zonder incidenten kunnen verderzetten. "Want zolang de pyromane daders brand blijven stichten, moeten we steeds opnieuw de schade opkuisen. Dan is het weer van voor af aan beginnen."