"Bij jou zijn was steeds vreugde"

VOLLE KERK VOOR UITVAART VAN ZWANGERE ANITHA UMUTONIWABO (37), DIE STIERF IN BRAND

Mensen troosten de man van Anitha (links) tijdens de begrafenis.
Baert Marc Mensen troosten de man van Anitha (links) tijdens de begrafenis.
Een tot de nok gevulde kerk nam maandagochtend afscheid van Anitha Umutoniwabo, de 37-jarige zwangere vrouw die stierf door een brand in haar woonst in Schaarbeek. "Bij jou zijn was steeds vreugde", sprak haar man Francois Mushayija tijdens de dienst. Ondertussen heeft het Brussels parket een onderzoek ingesteld naar de sociale huisvestingsmaatschappij Schaarbeekse Haard voor onvrijwillige doodslag.

Familie, vrienden, collega's en buren kwamen allen naar de Sint-Vincentiuskerk in Evere om een laatste groet te brengen aan Anitha en haar ongeboren kind. De vrouw overleed op 17 januari, toen in haar woonst in de Fernand Séverinstraat brand uitbrak.

De kerk was tot de nok gevuld voor de uitvaart van Anitha.
Baert Marc De kerk was tot de nok gevuld voor de uitvaart van Anitha.

Fatale val

Noodgedwongen sprong ze uit het raam op de vierde verdieping om te ontsnappen aan de rook, maar de val werd haar fataal. Haar twee oudste kinderen (8 en 14) werden met zware brandwonden in het ziekenhuis opgenomen, haar man en jongste dochter (5) waren ongedeerd. "De twee oudsten zijn er vandaag niet, ze liggen nog in het ziekenhuis", zegt een familielid. "Maar ze zullen het redden. Het is verschrikkelijk wat er gebeurd is, maar we zullen de kracht vinden om verder te gaan." Tijdens de mis getuigden familie en vrienden over Anitha. Zoals jeugdvriendin Angelica: "Af en toe kom je een persoon tegen die zin geeft aan je leven. Anitha was zo iemand."

Speech

De speech van man François bracht de meesten tot tranen: "Mijn mooiste vrouw, je bezat een immense kracht en vrijgevigheid. Bij jou zijn was steeds vreugde. Ik ben je kwijt, maar gelukkig heb ik mijn familie nog." François bedankte iedereen voor de steun die ze hadden geboden.


De dodelijke brand ontstond door een technisch defect, maar toch is het Brussels parket een gerechtelijk onderzoek gestart tegen de huisvestingsmaatschappij de Schaarbeekse Haard, waartoe de woonst van Anita behoorde, voor 'onvrijwillige doodslag door gebrek aan voorzorg.'


"Zo onderzoeken we of er bijvoorbeeld voldoende rookdetectors en brandblussers in de gebouwen aanwezig zijn", zegt woordvoerster van het parket Ine van Wymersch. Ze benadrukt dat er geen speciale aanwijzingen zijn om dit onderzoek te starten. "Het is een gebruikelijke procedure bij zo'n ongevallen dat we nagaan of de eigenaars alle wettelijke verplichtingen hebben nageleefd. We willen weten of slachtoffers vermeden hadden kunnen worden."


Patrick Vertonghen, directeur van de Schaarbeekse Haard, laat via zijn secretaresse weten dat hij overtuigd is dat het onderzoek een positief resultaat zal opleveren en dat het parket op hun volledige medewerking kan rekenen. De familie van Anitha zelf is nog niet op de hoogte gebracht. "We weten nog van niets, maar zeker vandaag is die zaak nog niet aan de orde", aldus het familielid. Faouzi Chiadekh, voorzitter van de adviesraad voor huurders, die op de begrafenis aanwezig was, is alvast tevreden met het onderzoek: "De gebouwen zijn catastrofaal, zitten vol ratten en zijn betreurenswaardig uitgerust. Dit is goed voor de huurders in Schaarbeek én voor de familie."