"50.000 euro nodig, maar beloftes blijven uit"

NACHTWINKELUITBATER SLAAKT (OPNIEUW) NOODKREET NA RELLEN

Muhammad Sajid Khan in zijn vernielde winkel. De uitbater is de wanhoop nabij.
Baert Marc Muhammad Sajid Khan in zijn vernielde winkel. De uitbater is de wanhoop nabij.
Muhammad Sajid Khan houdt bijna een maand na de rellen de deuren van zijn nachtwinkel nog steeds gesloten. "Iedereen had hulp beloofd, maar ik heb er nog niets van gezien. Dit kan zo niet langer, waarschijnlijk zal ik niet meer heropenen", zeg de man. Eerste schepen Alain Courtois zegt dat er een oplossing klaarligt.

Het water staat Muhammad Sajid Khan aan de lippen. "De problemen worden almaar groter. Ik kan mijn rekeningen niet meer betalen en mentaal zit ik er helemaal door", zucht hij. De winkel van de Pakistaan werd tijdens de rellen van 11 november door relschoppers kort en klein geslagen. Omdat Muhammad geen verzekering had, moet hij nu zelf alles opnieuw aankopen, van koelkasten en een vitrine tot een nieuwe kassa. "Ik heb zeker 50.000 euro nodig om alles te kunnen herstellen. Maar zoveel geld heb ik helemaal niet. Hoe kan ik de winkel trouwens weer openen als er geen geld binnenkomt? Ik kan de mensen ook helemaal niets aanbieden. Ik kan momenteel niets anders doen dan wat opruimen", gaat de man verder. "De eigenaar van de winkel belooft al weken dat hij me geld zal geven om ergens opnieuw te starten, maar hij komt zijn beloftes niet na."

Enkel papierwerk

Ook in de stad is Muhammad teleurgesteld. "De officiële instanties doen helemaal niets. De politie is wel langsgekomen om de schade op te meten, maar voorlopig blijft het enkel bij papierwerk. Ik heb het gevoel dat niemand naar me luistert. Ik begrijp niet dat er nog steeds geen oplossing bedacht werd voor mijn situatie. Ik ben erg teleurgesteld in België. Het lijkt alsof dit land helemaal geen wetten kent. Het is hier bijna net zo erg als in mijn voormalig buurland Afghanistan", zegt de man gefrustreerd.


De man maakt zich ook zorgen over zijn familie en kinderen. "Ik kan momenteel niet voor hen zorgen. De huur moet betaald worden en er moet eten op tafel gezet worden. Dat lukt nu nog nét, maar voor hoe lang nog? Ik ben er ziek van, dit is gewoon een mentale foltering" gaat Muhammad verder. Hij geeft aan dat hij het alleen maar dag per dag kan bekijken. "Hier en daar voer ik wat taakjes uit om de tijd te doden. En zolang ik geen geld krijg, ga ik maar op zoek naar een nieuwe baan om de rekeningen te kunnen betalen.

Meerdere plannen

Eerste schepen Alain Courtois (MR) zegt dat er verschillende oplossingen zijn bedacht voor Muhammad, al wil de schepen daar nu nog niet over uitwijden. "We hebben meerdere plannen uitgestippeld. We kunnen nog niets zeggen over het bedrag, want dat moet nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad. Maar ik kan verzekeren dat we ermee bezig zijn. We laten de man en zijn familie niet in de kou staan. Na de volgende gemeenteraad op 18 december zullen we onze beslissing kenbaar maken", aldus de eerste schepen.