Zoals 'In Bruges', mét achtervolging in centrum

0 EURO BUDGET, MAAR BO EN GUSTAVO STELLEN VANAVOND WEL EIGEN GANGSTERFILM VOOR

Uit 'Bonnie&Clyde Copycats': een gangster hangt uit het dakraam van een Mercedes op de Unesco-rotonde.
Bart Huysentruyt Uit 'Bonnie&Clyde Copycats': een gangster hangt uit het dakraam van een Mercedes op de Unesco-rotonde.
Het Brugse cinemakoppel Bo en Gustavo Catilina lanceert vanavond in De Dijk 'Bonnie&Clyde Copycats'. De langspeelfilm speelt zich af in Brugge, mét achtervolgingsscène in de binnenstad. Ook een tweede prent van het koppel, 'Direction Lourdes', gaat vanavond in avant-première.

Gangsters die - in hun zwembroek en door het dakraam van hun Mercedes - op 't Zand, de Markt en in de drukke winkelstraten schieten op de hoofdpersonages: het had een spectaculaire scène uit de kaskraker 'In Bruges' kunnen zijn. Toch komt het fragment uit 'Bonnie&Clyde Copycats', de langspeelfilm van Bo en Gustavo Catilina uit Brugge. "Hoewel we een achtergrond hebben op vlak van theater, muziek en dans, zijn we wat langspeelfilms betreft nog groentjes."

Benny Proot

Sponsors

Het koppel maakte eerder wel al drie kortfilms. Zo werd 'The flight of the humble bee' geselecteerd voor een aantal festivals, waaronder zelfs eentje in New York. "Door ons gebrek aan ervaring zat het er niet in om aan te kloppen bij het Vlaams Audiovisueel Fonds voor subsidies", zegt Gustavo.


"Daarom beslisten we om niet één, maar twee films te maken met een budget van nul euro. De laatste drie jaar hebben we die twee films geschreven, opgenomen en afgewerkt, allemaal tegelijkertijd. Acteurs doen dit vrijwillig. We hebben wel heel veel materiaal, zoals een camera, professioneel geluidsmateriaal, een beamer en biologisch eten, gekregen van sponsors. Alle mogelijke functies deden we zelf: regisseren, hoofdrollen acteren, produceren, postproductie en zelfs het componeren van de soundtrack."


Over die eerste langspeelprent, de Franstalige roadmovie 'Direction Lourdes', raakte eerder dit jaar al meer bekend. De film vertelt het verhaal van Leopold, een wereldvreemde jongeman die noodgedwongen op roadtrip naar Lourdes moet om zijn zieke vader te redden met behulp van een mirakel. 'Bonnie&Clyde Copycats' is dan weer een Engelstalige actiefilm van 50 minuten. De stripfiguurachtige parodie op bestaande 'action flicks' speelt zich af in de nabije toekomst in The United States of Europe, meer bepaald in Brugge. "In de hoofdrollen zien we een koppel dat gelukkig is met elkaar, maar niet met hun leven", zegt Bo. "Om de sleur van hun saaie bestaan te doorbreken, kruipen ze wel eens in de huid van Bonnie en Clyde. Op een dag zijn ze getuige van een moord in Brugge. Door die gebeurtenis komen ze in een rollercoaster van misdaden terecht." Kadir Balci, een Belgische regisseur met Turkse achtergrond die al 'Turquaze' draaide, gaf de jonge filmmakers raad én liet de film nog stevig inkorten. "'Less is more', zo zei hij. Dus hebben we alle overbodige scènes geschrapt. De film is krachtiger en vlotter geworden. Ook opkomend horror-regisseur Ray Kermani werkte vrijwillig mee. Hij schreef de nachtmerrie-sequentie."

Buitenland

De films 'Direction Lourdes' én 'Bonnie&Clyde Copycats' gaan vanavond samen in avant-première in De Dijk aan de Blankenbergse Steenweg, vanaf 19.45 uur. Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) leidt de films in. Tijdens de avant-première hopen Bo en Gustavo distributeurs warm te maken om hun films in zowel binnen- als buitenland te verspreiden.