Zeilschip brengt cacaobonen voor Brugse chocolatiers

Het zeilschip Tres Hombres in de Blankenbergse jachthaven.
Foto's Proot Het zeilschip Tres Hombres in de Blankenbergse jachthaven.

Het imposante zeilschip Tres Hombres ligt nog het hele weekend in de Blankenbergse jachthaven. De driemaster is op bezoek voor de Havenfeesten, maar heeft ook de eerste lading cacaobonen uit de Dominicaanse Republiek mee voor Brugse chocolatiers.


"Dit is de allereerste keer dat er cacao met een zeilschip naar België komt. We hebben zeven ton cacaobonen mee, waaronder een deel voor chocolatiers in Brugge en Brussel", vertelt kapitein Arjen Van der Veen van Tres Hombres. "Hopelijk kunnen we in de toekomst nog meer cacao op deze ecologische manier overbrengen naar België. De haven van Blankenberge kan dan dé invoerhaven voor cacao worden. De producten zijn fair trade en biologisch. Bovendien stoten we bij het transport geen gram CO2 uit, want we hebben zelfs de motor uit het schip gehaald. We vervoeren naast cacao ook koffie, rum en olijfolie."


De cacao zal gebruikt worden door de Brugse chocolatiers Stephane Dumon, Henk Decuekeleire en Pol Depla. Zij openen in september een nieuwe zaak in de Mariastraat waar de bonen verwerkt worden tot edele chocolade. Ook het transport van de jachthaven van Blankenberge naar Brugge zal ecologisch gebeuren, met de fiets. De Tres Hombres is het hele weekend te bewonderen, samen met een zestigtal andere historische schepen. (JVRB)

Kapitein Arjen Van der Veen met een kommetje cacaobonen.
Benny Proot Kapitein Arjen Van der Veen met een kommetje cacaobonen.