Zarra (15) wil Bruggeling leren ‘knikken’ en lanceert ‘Knikjesstraat’: “Vriendelijk goedendag zeggen kost toch geen moeite?”

Zarra Neirynck uit Brugge wil de buurt vriendelijker maken met de Knikjesstraat
Benny Proot Zarra Neirynck uit Brugge wil de buurt vriendelijker maken met de Knikjesstraat
Ze is amper 15 jaar, maar de Brugse Zarra Neirynck is dit weekend gestart met een bijzondere missie: haar straat, buurt en bij uitbreiding heel West-Vlaanderen ‘hallo’ leren zeggen tegen elkaar. Speciaal daarvoor roept ze de ‘Knikjesstraat’ in het leven. “Op vakantie merkte ik dat er heel wat mensen vreemd opkeken toen ik spontaan goedendag zei. Dat wil ik veranderen in mijn eigen buurt en stad”, zegt Zarra.

Neen, een bevlieging is de doelstelling van Zarra zeker niet. Om haar ambitie kracht bij te zetten, liet ze al tientallen straatnaambordjes maken met het opschrift ‘Knikjesstraat’. De eerste reacties zijn alvast lovend. Ook het Brugs stadsbestuur liet haar al blijken zeer blij te zijn met het initiatief. Maar wat wil het amper 15-jarig meisje nu juist bereiken? Simpel, dat mensen zonder gêne ‘hallo’ zeggen of kunnen zeggen tegen elkaar. “Elkaar een vriendelijk knikje geven, dat is toch niet zoveel gevraagd? Ik roep dan ook iedereen op om elkaar te begroeten.”

Zarra Neirynck uit Brugge wil de buurt vriendelijker maken met de Knikjesstraat: te beginnen met haar eigen buurt
Benny Proot Zarra Neirynck uit Brugge wil de buurt vriendelijker maken met de Knikjesstraat: te beginnen met haar eigen buurt

Vakantie

De kiem voor haar idee, dat ze samen met mama Elsie Roose uitwerkte, ontstond op vakantie in het Nederlandse Appeldoorn. “Samen met mijn mama vertrok ik er eind augustus naartoe voor een weekje fietsvakantie”, vertelt Zarra. “Omdat ik in vakantiestemming was, zei ik bijna automatisch ‘hallo’ tegen de mensen of knikte ik eens. Maar evengoed riep ik ‘dankjewel’ als we gebeld hadden met de fietsbel en mensen aan de kant gingen. Ja, zowel mijn mama als ik zijn nogal sociaal en daarom leek ons dat wel logisch.” Ondanks hun positieve ingesteldheid, keerden moeder en dochter veelal van een kale reis terug. “Bijna niemand zei iets terug. Zelfs eens knikken was teveel gevraagd en dat vond ik jammer”, gaat Zarra verder. “Bij thuiskomst in Brugge was ik nog steeds in vakantiestemming, dus bleef ik ‘hallo’ zeggen of knikken naar iedereen. Maar opnieuw kreeg ik amper respons”, glimlacht de tiener. “Op dat moment wist ik: hier wil ik verandering in brengen.”

De Knikjesstraat: zo werkt het
Benny Proot De Knikjesstraat: zo werkt het

West-Vlaanderen

Zo gezegd, zo gedaan. Enkele weken later was het concept van de ‘Knikjesstraat’ geboren. Dat werkt zo: Zarra stelt voor alle geïnteresseerden - ze richt zich in de eerste plaats op Bruggelingen - een bordje ter beschikking met het opschrift ‘Knikjesstraat’. Wie dat wenst, kan het aan zijn of haar venster hangen of in het beste geval onder het bord van de officiële straatnaam zelf. “Wie meedoet, wordt verwacht een knikje te geven richting passanten”, legt de tiener uit. Het einddoel is om te bekomen dat mensen opnieuw communiceren met elkaar op straat. “Ik heb er mijn spaarcentjes ingestoken, dus aan deelnemers vraag ik wel 2 euro voor het bordje”, zegt Zarra, die haar eigen straat al omdoopte tot een ‘Knikjesstraat’. Haar ultieme doel? Brugge en bij uitbreiding heel West-Vlaanderen laten knikken. Wie interesse heeft in een bordje, kan het meisje een mail sturen op zarra.neirynck@gmail.com of een berichtje sturen op Facebook.

Zarra Neirynck uit Brugge wil de buurt vriendelijker maken met de Knikjesstraat: te beginnen met haar eigen buurt
Benny Proot Zarra Neirynck uit Brugge wil de buurt vriendelijker maken met de Knikjesstraat: te beginnen met haar eigen buurt15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • MONIQUE MAERTENS

  Tof initiatief, vind het ook fijn om goeiendag, sommigen hier in Brugge zijn echte zuurpruimen. Ik was jaren geleden in Oostenrijk, wandelen de bergen in, iedereen die je daar tegen kwam zei “Gruss Got” dit vond ik zo mooi dat ik sindsdien altijd goeiendag of goeienavond zeg !

 • Erwin Fiers

  Tine Duyck.Ik betwijfel of Oostvlamingen vriendelijker zijn.Bij ons is dat hier ver te zoeken.Tegenwoordig lopen er hier meer met een hoge dunk rond of wat anders.En waar ik woon is dat nooit anders geweest.We leven nog altijd in een klassemaatschappij.Door de grote kloof tussen arm en rijk( materialisme) migratie, betalingen, werkdruk, internet,mentaliteitsverandering is dat niet zo maar om te keren.De mensen gaan eerst naar dat bordje kijken.Daarna niet meer.En we zitten weer in het oude

 • Freddy De Vos

  Tegen iedereen goeie dag zeggen gaat voor problemen zorgen vrees ik!

 • Angelo Cabooter

  Niet iedereen zegt graag goedendag tegen een vreemde. En de meeste mensen die je in Brugge tegenkomt zijn toeristen, vooral in de winkelstraten. Maar als er iemand goedendag zegt, dan is het beleefd als je het terugdoet.

 • Tine Duyck

  Prachtig !!! Ik ben van Brugge afkomstig, woon al jaren in Oost-vlaanderen (waar ze toch vriendelijker zijn, vind ik) en ik denk het telkens weer als ik in West-Vlaanderen en vooral Brugge kom: wat zijn ze hier op zichzelf gesteld en onvriendelijk tegen mekaar ! Dus ... doe zo voort Meid !! Héél mooi idee.