Windmolenpark met 44 turbines op zee
in amper 3 maanden tijd gerealiseerd

Het windmolenpark van Norther is helemaal operationeel tegen het einde van de zomer.
rv Het windmolenpark van Norther is helemaal operationeel tegen het einde van de zomer.
De 44 windturbines van Norther, het grootste Belgische windpark op zee, zijn in nauwelijks drie maanden tijd geïnstalleerd, een recordtijd. Ongeveer 400.000 gezinnen zullen nog voor het einde van de zomervakantie genieten van stroom van dit windmolenpark.

“We zijn bijzonder trots dat Norther zich nu kan focussen op een volledige operationele werking tegen het einde van de zomer. Sinds eind februari leveren de eerste vier turbines al groene stroom aan enkele duizenden gezinnen via het nieuwe hoogspanningsstation Stevin in Zeebrugge”, zegt Dennis Sanou van Norther. “Het doel is om de turbines per vier aan te sluiten op het Belgische stroomnet en om ervoor te zorgen dat alle turbines operationeel zijn.”

180 meter hoog

Norther deed voor de bouw een beroep op twee leveranciers, MHI Vestas Offshore Wind en Van Oord. Van Oord verzorgde het design, de engineering, de levering en de ingebruikname van de fundamenten van de windturbines en de elektrische infrastructuur en was ook verantwoordelijk voor het transport van de windturbines. Het Deense MHI Vestas leverde de 44 turbines met elk een maximale productiecapaciteit van 8,4 megawatt. De afzonderlijke onderdelen van de megaturbines zijn indrukwekkend: de windturbine is hoger dan het Atomium in België. De wieken van de windturbines rijzen ongeveer 180 meter boven de zeespiegel. De behuizing op de top van de mast weegt ongeveer 350 ton en is even groot als een vrijstaande woning. Hierin zitten machinecomponenten zoals de tandwielkast en de generator.

Engie en Eneco

Het windpark Norther ligt op 23 kilometer voor de kust van Oostende. De opgewekte windenergie vloeit naar het Belgische stroomnet en zal voor de helft verkocht worden aan Engie en Eneco. Norther zal jaarlijks elektriciteit leveren voor bijna 400.000 families. Het is het zesde windmolenpark op de Noordzee. In totaal zullen de zes windmolenparken samen aan meer dan één miljoen huishoudens elektriciteit leveren.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.