Wil jij meewerken aan propere lucht? Plant een boom in je tuin

Bomen zorgen voor schaduwplekken.
Koen Moreau Bomen zorgen voor schaduwplekken.
“Als iedere Bruggeling met tuin een boom plant, dan hebben we er volgend jaar 43.841 bomen bij.” Dat zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open Vld).

De hittegolf van vorige week inspireert de schepen om Bruggelingen aan te zetten om een boom te planten. In Brugge zijn er in totaal 61.918 woongelegenheden. Daarvan zijn er 43.841 eengezinswoningen en 14.976 appartementen. “Zeker 9 op de 10 van die woongelegenheden heeft een tuin”, liet Van Volcem berekenen. “Er zijn meerdere redenen om een boom te planten: de geboorte van een kleinkind bij oma en opa, geboorte van een kind, een liefdesboom, een boom voor een huwelijksjubilea, een boom voor 50 jaar getrouwd... Je kan ook gewoon een boom planten omdat je mee wil werken aan propere lucht voor je kinderen en nakomelingen.” 

Een boom zorgt voor verkoeling, meent ze en daarom daagt ze de Bruggelingen uit. “In een stad is het sowieso al warmer dan op het platteland. Dus moeten we daar in de toekomst beter op voorbereid zijn. Meer bomen zijn daarbij een belangrijke factor.” 

De aanplanting van een boom is mogelijk vanaf oktober en november.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Phil Duncan

  Een boom vraagt ook onderhoud en snoeiwerk maar daar weet Stad geen bal van , slechtste leerling van de klas , planten en kappen maar onderhoud , neen hoor . Dat de medemens met de vuiligheid zit is niet het probleem van Stad , dus weeral een dwaas voorstel .

 • Erwin Vandriessche

  Ze gaan zelf bomen kappen en dan aan 'bevolking vragen een boom te planten? Dat ze eerst hun triestig ogend plein 'T Zand eens beplanten ! Of krijgen we die bomen gratis van de stad misschien?

 • Roland Rotsaert

  Toch maar beter opletten met het planten van bomen in een stadsomgeving. Als het kleine boompje na 10 of 20 jaar een echte boom begint te worden kan er op allerlei wijzen hinder ontstaan, van hinder bij de buren tot wortels die rioolbuizen beschadigen.

 • Philippe Martens

  De kampioenkappers gaan prediken. Het stad sluit al decennia lang haar ogen voor de kap op privegronden waar de herplantverplichting gewoon niet wordt nageleefd. Waar zijn de linden op het zand? Of de volwassen bomen in b. Ruzettelaan? Gekapt. En vervangen door jonge. Was dat wel nodig?

 • Pieter smit

  Hoog tijd om de mensen met bomen in hun tuin te belonen en de mensen met gebetonneerde tuinen te belasten, prima mogelijk met drone beelden.