Wijk pronkt met officiële minibib

Manon Billiet voegt een boek toe aan de eerste officiële minibibliotheek van België.
Foto Proot Manon Billiet voegt een boek toe aan de eerste officiële minibibliotheek van België.
De wijk Hertsvelde-West in Sint-Andries heeft een opmerkelijke primeur te pakken: daar staat de eerste erkende Little Free Library van het land, een minibibliotheek in de vorm van een boekenkast. "Dit brengt de mensen weer samen", zegt Manon Billiet.

Het idee is al even simpel als goed gevonden: in de jonge wijk Hertsvelde-West liet het buurtcomité een bibliotheekkastje plaatsen. Iedereen kan er gratis een boek ontlenen. Voorwaarde is wel dat je er een ander boek voor in de plaats zet. Het concept komt overgewaaid uit de Verenigde Staten en wereldwijd zijn er duizenden dergelijke wijkbibliotheekjes actief. Ook in Oostende, Gent en Antwerpen bestaan gelijkaardige initiatieven. Maar het bibliotheekkastje in Hertsvelde-West is het allereerste bibliotheekje in België dat officieel tot de community van Little Free Library behoort.

Buurtcheques

Stad Brugge ondersteunt het project met 200 euro aan buurtcheques. "Daarmee hebben we het materiaal aangekocht om het kastje te maken. Een van de buren heeft het in elkaar getimmerd. De samenstelling van de startvoorraad boeken is ook door de buurt gebeurd", zegt initiatiefnemer Manon Billiet. Zij leerde het concept kennen via een Amerikaans magazine. "Het leek me perfect voor onze wijk. We hebben nu wat kinderboeken, strips en romans in het boekenkastje zitten. Er wonen veel kinderen in de wijk en ook de dames lezen graag. Ik denk wel dat het een succes kan worden. In elk geval brengt het de buurt dichter bij elkaar. We hebben er samen aan gewerkt en hopen er samen van te genieten."

Hoeve Hangerijn

De bewoners van Hertsvelde-West hopen nu ook andere buurtcomités op ideeën te brengen. "Buurtwerking Het Schuurke volgt in september met een bibliotheekje aan Hoeve Hangerijn. Het zou leuk zijn als nog andere wijken ons voorbeeld volgen", vertelt Manon.