West-Vlaamse hogeschool schrapt alle uitwisselingen met China uit vrees voor coronavirus

De campus Howest in de Sint-Jorisstraat in Brugge.
Benny Proot De campus Howest in de Sint-Jorisstraat in Brugge.
De West-Vlaamse hogeschool Howest schrapt alle uitwisselingen met China vanwege het coronavirus. De geplande uitstappen van studenten en personeel naar het land gaan niet door. “We willen geen enkel risico nemen”, zegt Isabelle Pertry van Howest. Andere scholen nemen voorlopig geen maatregelen.

Het aantal besmettingen met het coronavirus in China blijft heel snel stijgen. Volgens de laatste gegevens van de overheid zijn er al meer dan 4.500 bevestigde gevallen. 106 mensen zijn overleden aan complicaties, voornamelijk oudere mensen en mensen die al een zwakke gezondheid hadden. Ook in Europa sijpelt het stilaan door. Dinsdag raakten de eerste gevallen bekend in Duitsland. In China is de paniek groot. De maatregelen om de verspreiding van het virus zijn bijzonder scherp. Zo is de stad Wuhan, waar de besmetting ontstond, al een kleine week in volledige quarantaine geplaatst, er is geen verkeer meer mogelijk en je raakt de stad niet uit. Ook andere kleine en grote steden beperken het transport.

80 studenten

Hogeschool Howest met afdelingen in Brugge en Kortrijk vindt het risico op het coronavirus te groot en wil de gezondheid van studenten en medewerkers waarborgen. “Eventuele kosten die deze beslissing met zich meebrengt, neemt de hogeschool voor haar rekening”, zegt Isabelle Pertry, diensthoofd Internationalisering van Howest. “Onze beslissing heeft een impact op een 80-tal studenten en medewerkers, maar hun gezondheid gaat voor. In de berichtgeving van de Chinese overheid wordt gezegd dat er geen controle is over het virus en dat er ook besmetting kan plaatsvinden tijdens de incubatietijd, die tot 14 dagen kan duren. Wij willen dan ook geen risico’s nemen.”

Chinese student komt niet

Dat wil zeggen dat de Howest-brede inleefreis genaamd China From Within naar Hanghzou, Peking en Shanghai dit jaar niet doorgaat. Het zou de tiende editie worden. Ook een studiereis met studenten en docenten van de opleiding Industrieel Productontwerpen naar de partnerschool in China wordt afgelast. Binnenkort zou er een Chinese student op uitwisseling komen naar Brugge. Ook dit gaat niet door.

Wel naar Taiwan?

De enige uitzondering die Howest wil maken, is voor een student die op stage zou gaan naar het eiland Taiwan. “Aangezien de verspreiding van het virus daar heel beperkt is”, aldus Pertry. “Als de student er zelf op staat om nog steeds te gaan, zal Howest dit dan ook toestaan. Op voorwaarde dat de student geen vluchten via het vasteland China neemt. Indien het nodig is om de reeds geboekte vlucht om te boeken zal de hogeschool instaan voor de kosten.”

Andere scholen nemen voorlopig geen maatregelen of hebben geen trips naar China gepland.