Wereldprimeur: schilderijen van Van Eyck en Memling ‘springen uit de muur’ in nieuw Brugs plaastermuseum

Een museum waar de Vlaamse primitieven in plaaster nagemaakt werden waardoor je ze in reliëf kunt zien.
Florian Van Eenoo photonews Een museum waar de Vlaamse primitieven in plaaster nagemaakt werden waardoor je ze in reliëf kunt zien.
Wereldberoemde schilderijen van Jan Van Eyck, Hans Memling en Jheronimus Bosch springen uit de muren van het nieuwe Brugse museum ‘Musea Sculpta’ in de Mariastraat. Veertig kunstenaars hebben in zestig dagen de taferelen uit de schilderijen op de muren gesculpteerd met plaaster. “Een wereldprimeur", zegt initiatiefnemer Alexander Deman.

De Bruggeling heeft twintig jaar ervaring met het organiseren van ijs- en zandsculpturenfestivals. Dit keer opent hij een permanente expohal met zeven kamers vol reliëfsculpturen. Geen zand of ijs dit keer, maar 22 ton plaaster. Alles samengeteld zie je op 700 vierkante meter verticale muren taferelen zoals de Madonna met Kind of het Lam Gods.  “We bevinden ons hier in het Brugse museumkwartier op nauwelijks honderd meter van de Onze-Lieve-Vrouwekerk", zegt Deman. “De schilderen die je even verderop ziet in het Gruuthuse- of Groeningemuseum kom je hier in een andere gedaante weer tegen. Het is een andere manier om een stuk Brugse geschiedenis te tonen. De vaak miniatuurwerken zijn hier groter geworden.”

Het Lam Gods. Via een app kun je iedere sculptuur bij je bekijken op de gsm (picture by Florian Van Eenoo/photonews)
Florian Van Eenoo photonews Het Lam Gods. Via een app kun je iedere sculptuur bij je bekijken op de gsm (picture by Florian Van Eenoo/photonews)

Het museum start met vijf kamers gewijd aan Jheronimus Bosch, de Nederlandse schilder uit de vijftiende eeuw. Zijn wereldberoemde werken ‘Tuin der Lusten’, ‘Het Laatste Oordeel’ en ‘De Verleiding’ komen in Brugge effectief uit het canvas. In de zesde kamer staat Jan Van Eyck centraal, de zevende en laatste kamer is voorbehouden voor Hans Memling. “Ik wil dit concept al tien jaar openen in Brugge", zegt Deman. “Oorspronkelijk, in 2010, had ik daarvoor de kerk van de Zusters Redemptoristinnen in de Katelijnestraat in gedachten, maar daar mocht het niet. Ook in een pand in de Sint-Jorisstraat kreeg ik geen toelating van de stad, maar hier mocht het wel.”

Deman kocht het pand aan en investeerde een slordige drie miljoen euro. Geld dat onder meer ging naar veertig internationale kunstenaars die in nauwelijks twee maanden tijd het museum hebben ingericht. Zo’n 1.800 led-lichten zorgen voor een aparte verlichting. Vooraan is er een wachtruimte voor grote groepen en vanaf de zomer is er een binnentuin waar je een drankje kan nemen, mét zicht op de Onze-Lieve-Vrouwekerk. “Uniek is ook dat we een virtuele app hebben ontwikkeld waarmee de bezoekers de schilderijen kunnen bekijken en vergelijken met de plaasteren versie. Er is ook extra aandacht voor klankeffecten.”

Het nieuwste Brugse museum is 365 dagen per jaar open, telkens tussen 10 en 19 uur. Volwassenen betalen twaalf euro, kinderen tot twaalf jaar acht euro. Bruggelingen genieten het voordeeltarief aan de helft van de prijs. 

Florian Van Eenoo photonews
Florian Van Eenoo photonews
Florian Van Eenoo photonews
Florian Van Eenoo photonews
Florian Van Eenoo photonews
Florian Van Eenoo photonews
Het Lam Gods. Via een app kan je het originele schilderij zien.
Florian Van Eenoo photonews Het Lam Gods. Via een app kan je het originele schilderij zien.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.