Wéér uitstel in dossier Clubstadion

TWEE MAANDEN VERTRAGING VOOR DEFINITIEVE VASTSTELLING RUP

Simulatiebeeld nieuwe stadion Club Brugge door A&E architecten.
Foto A&E architecten Simulatiebeeld nieuwe stadion Club Brugge door A&E architecten.
Een voetbalstadion voor 40.000 mensen langs de Blankenbergse Steenweg lijkt nog altijd een (verre) droom voor Club Brugge. Alwéér loopt het dossier vertraging op. Morgen zal minister Joke Schauvliege (CD&V) de Vlaamse regering twee maanden extra vragen voor de definitieve vaststelling van het ruimtelijk uitvoeringsplan. "We moeten vermijden dat er een procedure komt bij Raad van State", zegt Franky Demon (CD&V).

Eigenlijk had vrijdag een heuglijke dag moeten worden in het dossier rond het ruimtelijk uitvoeringsplan Brugge. Dan moest het plan definitief vastgelegd zijn, met daarin onder meer inbegrepen: Klein Appelmoes in Assebroek dat groen blijft, industrie op De Spie en in Zedelgem én een nieuw voetbalstadion voor Club Brugge langs de Blankenbergse Steenweg. Maar niet dus: aan het dossier dat nu al 200 pagina's dik is, moet nog extra gewerkt worden. "We willen dat het dossier waterdicht is", zegt het kabinet-Schauvliege.

Raad van State

"Je zou dit als een grote tegenslag kunnen bekijken, maar eigenlijk moeten we die werkwijze toejuichen", reageert schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V). "Dit dossier is zo complex, zo allesomvattend. Als er, één dag na de definitieve vaststelling, een juridische reden gevonden wordt om naar de Raad van State te stappen, dan lopen we in één keer jaren vertraging op. En dat willen we koste wat kost vermijden."

2.000 bezwaren

En dus geeft de Vlaamse regering het dossier nog twee maanden extra tijd. Er is immers nogal wat om aan te werken. "Er zijn meer dan tweeduizend bezwaren ingediend. Die moeten allemaal weerlegd worden", zegt Demon.


"Daarnaast gaat het ook om onteigeningen, tot op perceelniveau. De discussies blijven: over Klein Appelmoes, over de industrie in Zedelgem, de graslanden op De Spie, de parkeertoren voor Club Brugge. Er kwam zelfs een klacht over de parkbegraafplaats binnen. Alle aparte dossiers hangen aan elkaar vast. Alle juridische knobbels moeten ontward worden. Er was simpelweg tijd tekort om het dossier waterdicht te maken."

Oosterweel

Midden september moet er dan eindelijk een definitieve vaststelling van het ruimtelijk uitvoeringsplan volgen. Pas daarna zal blijken of het dossier standhoudt.


Als er procedures ingespannen worden bij de Raad van State, dan riskeert het dossier slagzeil te maken, en dreigt het Brugse project te verzanden zoals ook het dossier van de Oosterweel-verbinding in Antwerpen of dat van Uplace in Vilvoorde.


Bij Club Brugge wenste gisteren niemand te reageren over de ontwikkelingen van het dossier.