Vroegere stiefmoeder van voortvluchtige dader getuigt op proces rond dodelijke steekpartij op Brugse Markt: “Suleyman heeft nooit een gezin gekend”

Mikey Peeters (l) en Steven Van Geel (r).
RV/Belga Mikey Peeters (l) en Steven Van Geel (r).
In het Brugse assisenhof zit de derde procesdag rond de dodelijke steekpartij van 4,5 jaar geleden op de Brugse Markt er op. Onder meer de ouders van Mikey Peeters (19) legden een emotionele getuigenis af. De voortvluchtige hoofddader Suleyman Betelguiriev bleek in Tsjetsjenië dan weer een nieuw leven te hebben opgestart. Donderdag komen de laatste getuigen aan het woord en gaan de pleidooien van start.

“Suleyman heeft eigenlijk nooit echt een opvoeding gehad.” De ex-vriendin van vader Betelguiriev kwam woensdagnamiddag getuigen hoe haar voormalige stiefzoon een bijzonder moeilijke jeugd had. “Een gezin kenden Suleyman en z'n broer niet. Ik heb hen moeten uitleggen wat dat betekende. Hun vader en moeder lagen in oorlog met elkaar. Moeder was bezig haar eigen leven op orde te brengen. De jongens kregen niet veel aandacht van haar. Hun vader was een moeilijk mens. Hij zei steeds dat Suleyman de reden was waarom zijn moeder van hem was weggegaan. Op een dag trok hij eens naar het station en sloeg zijn zoon ei zo na met een zweep voor de ogen van diens vrienden. Ik was bang dat Suleyman op een dag z’n geduld zou verliezen en z'n vader iets zou aandoen.”

Hun vader was een moeilijk mens. Hij zei steeds dat Suleyman de reden was waarom zijn moeder van hem was weggegaan. Op een dag trok hij eens naar het station en sloeg zijn zoon ei zo na met een zweep voor de ogen van diens vrienden

Stiefmoeder beklaagde

Volgens de getuige moet de steekpartij een gevolg geweest zijn van die moeilijke jeugd. “Hij bouwde thuis agressie op. Die moet tijdens de feiten uit hem gekomen zijn. Zijn leven is tijdens z’n jeugd kapot gemaakt door z'n ouders. De feiten zijn daar uit voort gevloeid. Ik kan niet zeggen dat Suleyman personen graag pijn deed. Dat heb ik nooit gemerkt. Of de feiten dan een verrassing waren voor mij? Dat weet ik niet. Ik had in de eerste plaats medelijden met Suleyman.”

Jef Vermassen, de advocaat van Mikey’s ouders, uitte woensdag het vermoeden dat Suleyman Betelguiriev de voorbije jaren vanuit Tsjetsjenië mogelijk eens de grens is overgestoken met Duitsland. En dat met een vals paspoort. “Kun je in jullie thuisland makkelijk een identiteitskaart bekomen?”, vroeg hij aan de ex-vriendin van vader Betelguiriev. “Ik denk van wel. In Rusland kun je alles kopen”, antwoordde ze. Op de vraag of Suleyman met zo’n paspoort effectief de grens zou overgeraakt zijn, bleef ze het antwoord schuldig. De piste van Vermassen kan interessant zijn, omdat Duitsland in tegenstelling tot Rusland wél een land is dat verdachten uitlevert aan België.

Normaal zou woensdagnamiddag ook Sulambek, de broer van Suleyman, een getuigenis komen afleggen. Hij daagde echter niet op in de assisenzaal. De voorzitter vroeg de advocaten en procureur-generaal of zijn verhoor voorgelezen mocht worden, maar op aandringen van Jef Vermassen werd dat niet gedaan. “Ik zou u willen vragen om hem donderdag toch nog hier te krijgen.” De raadsman drukte nog eens zijn vermoeden uit dat Suleyman Betelguiriev over een vals paspoort beschikt. De getuigenis van de hoofdinspecteur die het moraliteitsonderzoek naar de Tsjetsjeense Belg voerde, sterkte hem daar in. “Op het Russisch paspoort van Suleyman staat een andere geboortedatum”, concludeerde Vermassen.

Naar Londen

Eerder op de namiddag bleek dat de 74-jarige grootmoeder van Mikey zijn grote vertrouwenspersoon was. Allanah Weranga noemde hij steevast “Mammie”. “We hadden enorm veel contact”, getuigde ze woensdagnamiddag

Iedere zondagmorgen passeer ik ook op de Markt in Brugge voor ik pistolets ga halen. Ik leg dan bloemetjes neer op de plek waar Mikey werd doodgestoken

‘Mammie’ Allanah Weranga

“Als hij puber was, belde hij me vaak op en vroeg me om eens te praten. Het gebeurde dat hij niet naar een fuif mocht gaan van zijn mama. Ik speelde dan bemiddelaar en meestal gaf ze dan uiteindelijk toch toestemming. Mikey was een erg lief kind. Ik herinner me dat hij vaak bij me kwam zitten en vroeg om over z'n rug of aan z'n voetjes te kriebelen. Samen met z'n neefjes en nichtjes kwam Mikey in z'n lagere schooltijd ook elke dag bij ons eten.”

Nog ieder jaar herdenkt Allanah Weranga de verjaardag van haar kleinzoon. Ze trekt daarvoor steevast naar Londen. “In 2014 waren we daar met de balletschool. Mikey was dat jaar mee en vierde er z'n verjaardag in het Hard Rock Café. Als herdenking ga ik iedere 5 maart naar Londen. In het Hard Rock Café weten ze wat er gebeurd is. Ze maken er nog elk jaar een kleine verjaardagsviering en zingen “Happy birthday to Mikey”. Iedere zondagmorgen passeer ik ook langs de Markt in Brugge voor ik pistolets ga halen. Ik leg dan bloemetjes neer op de plek waar Mikey werd doodgestoken.” De vrouw kan nog steeds moeilijk vatten dat haar kleinzoon er niet meer is. “Kinderen zouden hun ouders en grootouders moeten begraven en niet omgekeerd. Wij hebben Mikey moeten begraven. Dat is niet de normale gang van zaken.”

Peter

De moeder van Mikey was op het moment dat haar zoon doodgestoken werd, zwanger van een meisje. De jonge Bruggeling zou peter worden. “Het doet pijn dat Mikey zijn zusje nooit heeft kunnen zien”, vertelde Lesley Lecluyse (47). “Hij had al cadeautjes voor haar gekocht. Onze dochter is nu 4 jaar en ziet haar broer soms op televisie. Ze vraagt dan waarom hij niet uit het scherm kan komen om met haar te spelen.”

Onze dochter is nu 4 jaar en ziet haar broer soms op televisie. Ze vraagt dan waarom hij niet uit het scherm kan komen om met haar te spelen

Mama Lesley Lecluyse

Mikey’s moeder kreeg de avond van de feiten nog een sms’je van haar zoon. “Hij was z'n sleutel vergeten en vroeg om de deur open te laten. Toen hij niet thuiskwam, wist ik meteen dat er iets gebeurd was.” Volgens de vrouw had Mikey nooit problemen tijdens het uitgaan. “Daar heb ik helemaal geen weet van. Mikey kon niet tegen onrecht. Die twee jongens (Betelguiriev en Van Geel, red.) moeten die nacht iets geroepen hebben. Ik ben daar honderd procent zeker van. Mijn zoon is hen achterna gelopen om het mes af te nemen en zeker niet om te vechten.”

Lesley Lecluyse omschreef Mikey als een sportieve jongen die bijzonder hard kon werken. “Sinds zijn tweede speelde hij basketbal en hij is er nooit mee gestopt. Het leren ging niet goed, maar in de praktijk was Mikey super. Hij volgde de richting Hotel. De avond voor de feiten had hij nog met de vader van z'n vriendin Meggie gewerkt op een communie. Toen hij een dag later wilde uitgaan, vroeg ik hem nog of hij niet beter zou thuisblijven. Hij had immers zo hard gewerkt.”

Aan de vader van Mikey vroeg meester Vermassen of het klopt dat Steven Van Geel in de gevangenis bedreigd werd “door familie van het slachtoffer”. Met z’n verklaring doelde de Leuvenaar op de zus van Mikey’s stiefmoeder. Zij is in de gevangenis werkzaam. “Ik denk niet dat die vrouw dat voor mijn mooie ogen zou doen”, stelde Steven Peeters. “Wij hebben zelfs geen contact met haar.” Op de vraag wat hij vond van de vlucht van Suleyman Betelguiriev, antwoordde Mikey’s vader niet. “Ik zou veel woorden willen zeggen, maar dat zal ik niet doen. Die hou ik beter voor mezelf.”

Mijn vader en ik hebben hem beiden gezegd dat hij zich moest aangeven. Hij zei dat hij dat wou doen, maar te bang is. Ik heb hem duidelijk gemaakt dat iemands leven afnemen niet kan in deze wereld. Hij leek het te begrijpen en heeft het heel moeilijk nu.

Vader beklaagde

Woensdagmorgen had Zelimkhan Betelguiriev (57), de vader van de voortvluchtige dader Suleyman, tijdens z’n getuigenis gezegd dat zijn zoon naar België wil terugkeren. “Hij wil zichzelf aangeven, maar is bang”, vertelde de man. Op vraag van procureur-generaal Serge Malefason bevestigde vader Betelguiriev dat hij z'n zoon enkele weken geleden nog zag in Tsjetsjenië. Hij gaf ook het adres waar Suleyman zou verblijven. “Wat hij daar doet voor de kost, weet ik niet. Ik ben m’n eigen vader gaan opzoeken in Tsjetsjenië. Suleyman kwam toen ook langs. We hebben hem beiden gezegd dat hij zich moest aangeven. Hij zei dat hij dat wou doen, maar te bang is. Ik heb hem duidelijk gemaakt dat iemands leven afnemen niet kan in deze wereld. Hij leek het te begrijpen en heeft het heel moeilijk nu.”

Zelimkhan Betelguiriev kwam woensdagmorgen in het Brugse assisenhof getuigen.
Gianni Barbieux Zelimkhan Betelguiriev kwam woensdagmorgen in het Brugse assisenhof getuigen.

Zelimkhan Betelguiriev voerde Suleyman de dag na de feiten zelf naar Oekraïne. “Hij had me enkel gezegd dat hij betrokken was geweest in een vechtpartij. Tijdens de rit heeft hij bijna de ganse tijd geslapen op de achterbank. Ik hem meermaals geprobeerd om hem te doen praten, maar dat lukte niet. Pas toen ik terug was, heb ik te horen gekregen wat er echt gebeurd was. Of Suleyman me bedreigd heeft om hem naar Oekraïne te voeren? Ik wil mijn eigen zoon niet beschuldigen, maar ik wil wel zeggen dat ik eigenlijk bang ben van hem.”

Erg koppige jongen

Suleyman Betelguiriev was volgens z’n vader een erg koppige jongen. “Bij een vechtpartij wilde hij nooit stoppen. Hij is ook eens van school geschopt. Ik voelde dat er iets verkeerd zou gaan. Ik heb hem gepusht om in het leger te gaan. Hij is daar uiteindelijk 1 jaar gebleven.” Op vraag van Jef Vermassen bevestigde de man dat zijn zoon ooit het plan had om in Syrië te gaan strijden. Hij gaf ook toe dat Suleyman intussen in Tsjetsjenië getrouwd was. Met zijn Tsjetsjeense vrouw kreeg hij in september 2017 een kind. “Ik was tegen het huwelijk, maar ben toch geweest. Echt welkom was ik er echter niet. Of zijn vrouw de dochter is van een hoge magistraat? Dat denk ik niet.”

Of Suleyman me bedreigd heeft om hem naar Oekraïne te voeren? Ik wil mijn eigen zoon niet beschuldigen, maar ik wil wel zeggen dat ik eigenlijk bang ben van hem.

Vader beklaagde

Voorzitter Willem De Pauw wees vader Betelguiriev tijdens zijn getuigenis terecht. “U hebt samen met uw familie gastvrijheid gekregen in ons land op het moment dat het in Tsjetsjenië oorlog was (de familie Betelguiriev vluchtte rond het jaar 2000 naar België, red.). U hebt Suleyman naar Tsjetsjenië gevoerd, zodat wij er niet aan kunnen. Ik hoop dat u begrijpt dat dat een bittere pil is om slikken voor de samenleving en de familie van het slachtoffer in het bijzonder.”

Excuses 

De vader van Suleyman bood op het einde van z'n getuigenis z’n verontschuldigingen aan bij de familie van Mikey, in de plaats van z'n zoon. De familie van Mikey reageerde verbolgen. “We zullen zijn verontschuldigingen nooit aanvaarden”, stond z’n vader plots recht in de zaal. “Hij heeft z'n zoon geholpen om te vluchten. Dat hij z'n woorden dus maar snel inslikt.”
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ignace Ameel

  Hoe slecht uw jeugd ook was. Moordenaars horen thuis in de bak en liefst voor de rest van hun dagen.

 • Patrick Martens

  Geen familie gekend, moeilijke jeugd. Is geen excuus om iemand neer te steken. En laf is de dader ook want hij is gaan lopen.

 • Steven Jansen

  Een slechte jeugd of wat dan ook kan nooit een reden tot misdaad of de vergoeilijking ervan zijn. Schande dat rechters hier rekening mee houden. Kijk enkel naar de daden en de gevolgen en straf aan de hand daarvan. Geen genade!

 • Nico Lietaert

  Als je nooit familie hebt gekend mag je beginnen moorden? Zielige reactie en uitleg.

 • Gerry Potter

  Nog altijd geen reden om iemand te doden?