Voortaan luidt elke avond de zegeklok in Brugge: “Als dank voor al wie strijdt tegen coronavirus”

De zegeklok van het Belfort zal over Brugge weerklinken.
Benny Proot De zegeklok van het Belfort zal over Brugge weerklinken.
Elke avond om 20 uur zal de zegeklok van het Belfort vijf minuten lang weerklinken. Dat heeft de stad in samenspraak met de beiaardier beslist.

Over het hele land tonen mensen op allerlei manieren hun dankbaarheid en steun aan al wie strijdt tegen het coronavirus”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V). “Onze stad sluit daar graag bij aan. Vanaf vandaag, vrijdag, zal de zegeklok van het Belfort elke avond om 20 uur telkens vijf minuten luiden, om zo extra weerklank te geven aan het applaus dat al in vele Brugse straten spontaan weerklinkt.” Eerder werd beslist dat stadsbeiaardier Wim Berteloot elke bespeling van de beiaard start met de klassieker ‘Wij zullen doorgaan ‘ van Ramses Shaffy. Dat gebeurt iedere woensdag, zaterdag en zondag, telkens om 11 uur.

N-VA-raadslid Pol Van Den Driessche pleit ervoor om zelfs alle klokken te doen luiden voor de vele hulpverleners. “Dat kan op één welbepaalde avond van de week georganiseerd worden in heel Vlaanderen. Bisschop Lode Aerts had al oren naar het voorstel en ook de Brugse beiaardier is enthousiast. Klokken hebben altijd hun rol gespeeld in de geschiedenis. Ze weerklinken in voor- en tegenspoed. We zullen er allicht geen levens mee redden, maar geven mensen toch wat moed en een duw in de rug.”