Voor gespecialiseerde ingrepen moet je weldra wellicht naar ander ziekenhuis

Acht ziekenhuizen uit het noorden van West-Vlaanderen en uit het Meetjesland slaan de handen in elkaar. "We zullen nauw samenwerken bij zorg waarin tijd van belang is, en bij ingrepen waarvoor zware apparatuur nodig is", zegt Dirk De Fauw van het AZ Sint-Jan in Brugge.

Zowel het AZ Sint-Jan (Brugge en Oostende), AZ Damiaan (Oostende), AZ West (Veurne), AZ Sint-Lucas (Brugge), AZ Alma (Sijsele en Eeklo), AZ Zeno (Knokke-Heist en Blankenberge), revalidatiecentrum BZIO (Oostende) en revalidatiecentrum KEI (Oostduinkerke) participeren in het gloednieuwe ziekenhuisnetwerk.


"De beste zorg aanbieden is ons hoofddoel. We willen patiënten zo veel mogelijk in de eigen regio behandelen en opvolgen in het dichtstbijzijnde ziekenhuis. De afstand die een patiënt moet afleggen, moet zo klein mogelijk zijn. Voor gespecialiseerde ingrepen zal de patiënt doorverwezen worden naar een ziekenhuis binnen het netwerk, waar de gespecialiseerde functie geconcentreerd wordt. Na de interventie worden de patiënten terugverwezen naar het eerste ziekenhuis", gaat Dirk De Fauw van AZ Sint-Jan verder.


Er zijn nog gevolgen van de samenwerking. "We doen samen grote groepsaankopen. Dat zal voor alle ziekenhuizen financieel beter uitkomen. Let wel, de bestaande samenwerkingsakkoorden tussen ziekenhuizen blijven bestaan en elk ziekenhuis behoudt zijn eigen rechtspersoon. Er komt wel een overkoepelende vzw met een overlegcomité." Het netwerk is een gevolg van een nota van minister van Volksgezondheid Maggie De Block. De nota is echter nog niet in een wet gegoten. Het kan nog tot eind 2017 duren voor er een wettelijke basis is. "En pas dan kan ons netwerk echt van start gaan, omdat we dan pas een juridische basis hebben. Maar we zijn al stevig aan het voorbereiden", besluit De Fauw. (BBO)