Voet wordt wellicht niet geamputeerd

NA ARBEIDSONGEVAL MET MINIBULLDOZER

Marjolein Vandenbussche (32) kwam begin deze week met haar voet onder een minibulldozer terecht.
Deleu Marjolein Vandenbussche (32) kwam begin deze week met haar voet onder een minibulldozer terecht.
Een alleenstaande moeder uit Brugge zal wellicht haar voet kunnen houden na een zwaar arbeidsongeval begin deze week. Marjolein Vandenbussche (32) belandde bij asfaltwerken onder een minibulldozer en vreesde dagenlang voor een amputatie.

Marjolein Vandenbussche (32), een moeder van twee kinderen, ligt sinds maandag in het AZ Groeninge in Kortrijk nadat ze bij een arbeidsongeval onder een minibulldozer terechtkwam.


Dat gebeurde maandagmiddag. De gevolgen leken aanvankelijk noodlottig. "De kans dat mijn voet zou geamputeerd worden was groot", vertelt Marjolein vanop haar ziekbed. De voorbije dagen wachtte de vrouw met een bang hartje de resultaten van het onderzoek af. Die zijn ondertussen al iets hoopgevender. Normaal gezien zal Marjolein haar voet kunnen behouden. "Het gevoel in mijn tenen is terug én ik heb weer gevoel in mijn voet. Het ziet er dus al veel beter uit dan begin deze week."

Geluk gehad

Ondanks de zware blessure beseft Marjolein dat ze aan erger is ontsnapt. De Brugse moest een minibulldozer op een vrachtwagen rijden op een werf in Waregem, toen het gevaarte aan het slippen ging en kantelde. In een reflex zette Marjolein haar voet neer, waardoor het zwaargewicht vol op haar onderbeen en voet terechtkwam. "De arbeidsinspectie vertelde me dat ik écht veel geluk heb gehad. In 90 procent van de gevallen loopt zo'n ongeval fataal af. Nu viel de machine gelukkig 'maar' op mijn been. Als ik het op mijn hoofd of nek had gekregen, zaten we hier nu niet te babbelen en was het gedaan met me." Hoe het nu verder moet, is ook voor Marjolein bang afwachten.


"Waarschijnlijk houden de dokters me nog minstens een maand in het ziekenhuis. De komende dagen moet ik nog verschillende ingrepen ondergaan. Zo zal haar huid gereconstrueerd worden met een rugspier. Pas daarna kan de voetbreuk hersteld worden. "Het wordt nog een lange revalidatie", beseft de alleenstaande mama. Of Marjolein in de toekomst weer helemaal normaal zal kunnen lopen, hangt af van het herstel. Vast staat dat ze zich de komende tijd rustig moet houden. Een klimpartij op de Kruispoortbrug, zoals ze vorige zomer ondernam uit protest tegen het vele scheepvaartverkeer, zit er nog niet meteen in. "De dokters proberen de pijn onder controle te houden met een pijnpomp. Het worden nog bange weken. Gelukkig krijg ik heel veel bezoek van mensen die me door dik en dun steunen", besluit Marjolein Vandenbussche.