Vijf wereldtoppers willen nieuwe beurs- en congreshal ontwerpen

De beurshal is versleten en gaat in juni 2017 tegen de vlakte.
Benny Proot De beurshal is versleten en gaat in juni 2017 tegen de vlakte.
Vijf internationale topbureaus hebben zich kandidaat gesteld om de nieuwe beurs- en congreshal op het Beursplein in Brugge te bouwen. Juryvoorzitter en oud-Vlaams Bouwmeester Bob van Reeth staat er zelf van te kijken. "De kwaliteit van de kandidaten is groot. We verwachten schitterende ontwerpen", zegt hij. Hun project moet tegen maart 2017 ingediend worden.

"We verwachten schitterende projecten"

Brugge wil midden 2018 starten met de bouw van een nieuwe beurs- en congreshal op de plaats van de huidige, aftandse hal op het Beursplein. Dat nieuwe gebouw mag veertig miljoen euro kosten. Tien ontwerpers hebben de voorbije weken met een motivatiebrief de jury proberen te overtuigen om voor hen te kiezen. Daaruit heeft onder andere oud-Vlaams Bouwmeester Bob van Reeth vijf kandidaten geselecteerd. "De kwaliteit is ongelooflijk groot", zegt hij. "We hebben hier te maken met internationale toppers. Het zijn bureaus die de afgelopen jaren wat bewezen hebben en die alle vijf uniek zijn in hun soort. Dat is ook de reden waarom we deze vijf bureaus hebben gekozen: omdat ze elk een totaal eigen ontwerp zullen indienen. Het is dan aan ons en de stad om de beste keuze te maken."

Benny Proot

Bouwbeurs

De huidige beurshal is tot op de draad versleten. Momenteel wordt nog volop de bouwbeurs Bouwen Wonen Nu opgebouwd, maar daarna is het onherroepelijk voorbij voor de hal. Vanaf januari zullen er geen activiteiten meer georganiseerd worden. De beurshal wordt pas afgebroken in juni 2017, na afloop van de Meifoor. Daarna wordt het plein één grote vlakte, tot midden 2018, wanneer de ondergrondse parking en het nieuwe gebouw gerealiseerd worden.

BIG & Salens - Two World Trade Center
Foto BIG BIG & Salens - Two World Trade Center

Lange soap

"We willen tegen maart 2017 van elk van de vijf geselecteerde teams een offerte krijgen. In juni starten de onderhandelingen met de voorkeursbieder. Daarna zitten we samen met de buurtbewoners om eventuele verfijningen aan het ontwerp toe te voegen. Begin 2018 volgt de bouwvergunning", somt schepen van Financiën Boudewijn Laloo (CD&V) op.


Daarmee komt dan een einde aan een lange soap, want de locatie voor een nieuwe beurshal heeft flink wat voeten in de aarde gehad. De eerste gesprekken en voorstellen dateren al van 2002. "Maar zoals het er nu voorstaat, krijgen we een pareltje van een gebouw", voorspelt Bob van Reeth. "Het plein zal dit stadsdeel West-Brugge opnieuw bij de stad betrekken. In combinatie met het Concertgebouw zal Brugge hier over nieuwe troeven beschikken. De identiteit van Brugge wordt versterkt."

Atelier Kempe Thill & Architecten Groep III
Foto Atelier Kemlpe Thill Atelier Kempe Thill & Architecten Groep III

BIG & Salens - Two World Trade Center

Wie? Deens bureau Bjarke Ingels Group met iconische stijl én Brugs architectenbureau Salens


Bekendste realisatie? Two World Trade Center in New York en het Deens Maritiem Museum in Helsingor

Souto de Moura + META architecten
Foto Souto de Moura Souto de Moura + META architecten

Atelier Kempe Thill & Architecten Groep III - Energyville voor KU Leuven op oude mijnsite Genk

Wie? Nederlands-Belgisch samenwerkingsverband met Besix Red nv als ontwikkelaar


Bekendse realisatie? Energyville KU Leuven op de oude mijnsite in Genk

KAAN Architecten
Foto KAAN Architecten KAAN Architecten

Souto de Moura + META architecten - Estadio Municipal de Braga

Wie? Een van de beste architecten van Portugal


Bekendste realisatie? Het Estadio Municipal van Braga en het crematorium in Kortrijk

OMA + U-Define
Foto OMA OMA + U-Define

KAAN Architecten - Gerechtsgebouw Amsterdam-Zuid

Wie? Straf bureau uit Nederland dat samenwerkt met aannemer Jan De Nul


Bekendste realisatie? Gerechtshof Amsterdam-Zuid

OMA + U-Define - Vogelneststadion

Wie? Het Office for Metropolitan Architecture (OMA) is een van de meest bekende bureaus ter wereld, opgericht door Rem Koolhaas


Bekendste realisatie? Het Vogelneststadion in Peking en het Guggenheim Museum in Las Vegas