Vijf leerlingen KTA dreigen in besloten Facebookgroep met aanslag: school schorst hen preventief

Tieners viseren OKAN-klas met anderstalige nieuwkomers

Kta Brugge
Benny Proot Kta Brugge
Vijf leerlingen van het KTA in Sint-Michiels Brugge hebben er in een besloten Facebookgroep mee gedreigd een ‘aanslag te plegen op een OKAN-klas in hun school’, waar anderstalige nieuwkomers terechtkomen. De jongeren deelden ook foto’s van wapens en lieten racistische praat de vrije loop. “De vijf leerlingen zijn preventief geschorst”, laat de school weten. 

Het was nota bene een van de betrokken leerlingen zelf die het verhaal uit de doeken deed tegen de directie. De tiener was op het matje geroepen wegens extreemrechtste uitspraken zoals ‘het moet gedaan zijn met al die vreemdelingen in ons land’. Hij gaf tijdens een gesprek toe dat hij z’n ideeën uitwisselde met medeleerlingen in de besloten Facebookgroep ‘De rechtse alliantie van het KTA’. De directie nam de zaak ernstig en besloot daarop de politie in te schakelen. In de Facebookgroep ging het verder dan racistische praat alleen. Zo poseert één van de tieners in soldatenoutfit en met een wapens. Uit onderzoek is gebleken dat zijn vader een wapenverzamelaar is en hij zo aan de exemplaar geraakte. Verder hebben de  vijf jongens, 17 en 18 jaar oud, het over een aanslag op de OKAN-klas van hun school. Uit het onderzoek van de politie is ondertussen gebleken dat het waarschijnlijk om stoerdoenerij gaat van tieners met rechtse overtuigingen.

Sancties?

De volgende dagen zullen de jongens verder verhoord worden, maar op dit moment lijkt het er op dat ze vooral zélf hard geschrokken zijn en beseffen dat ze over de schreef zijn gegaan. Het Brugs parket laat weten dat er geen arrestaties zijn verricht en er ook niemand voor de jeugdrechter moest verschijnen. Bij het KTA volgen ze de zaak verder op. “Het gaat om een vijf leerlingen: een absolute minderheid dus, als je weet dat er 1.700 op onze school zitten”, verduidelijkt woordvoerster Greet Verleye. Volgens haar is er van een specifiek probleem in het KTA geen sprake. “We zijn een multiculturele school waar de leerlingenbegeleiders alles strikt opvolgen. Het feit dat we de racistische praat en Facebookgroep snel hebben onderschept, bewijst dat de aanpak van onze leerlingenbegeleiders werkt.” Verder investeert de school ook in activiteiten die de integratie van de verschillende culturen vereenvoudigt. Het groepje leerlingen werd maandagochtend preventief geschorst en mag dus voorlopig geen lessen volgen. De directie wacht het onderzoek van de politie af om definitieve maatregelen te nemen. In afwachting krijgen alle ouders en leerkrachten wel een brief toegestuurd waarin de school de situatie uitlegt. Daarbij zullen de betrokken leerlingen niet bij naam genoemd worden. (lees verder onder de foto)

De school kwam eerder negatief in het nieuws met de Zehbi’s
RV De school kwam eerder negatief in het nieuws met de Zehbi’s
Zehbi’s

Voor het KTA Brugge is het de tweede keer in amper een jaar dat het negatief in het nieuws komt. Vorig jaar was er nog de zaak met de Zehbi’s, de meisjesbende die de stationsbuurt terroriseerde. “Mensen blijven die meisjes onterecht associëren met onze school. Ze hebben hier gezeten, maar waren al weg toen ze de feiten pleegden”, aldus Greet Verleye. “In het geval van de Facebookgroep is het ongelukkig dat ze de naam van het KTA gebruikten als naam van hun groep.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.