Exclusief voor abonnees

Vijf jaar geleden hier aangekomen als oorlogsvluchteling, nu tekent Igor (83) uit liefde voor Brugge

Igor Musin met zijn tekeningen.
Benny Proot Igor Musin met zijn tekeningen.
Vanaf zaterdag 17 tot zaterdag 31 augustus vindt in de Brugottahal in 't Brugse Vrije de kunstexpo van Oekraïens kunstenaar Igor Nicholaevich Musin plaats. De 83-jarige oorlogsvluchteling woont sinds vijf jaar in Brugge, nadat hij door de oorlog zijn land verliet. “Ik was zo onder de indruk van Brugge dat ik de stad ben beginnen tekenen”, zegt hij.

Igor Nicholaevich Musin woonde voordien in Donetsk in Oekraïne. Toen er oorlog en onlusten uitbraken, verliet hij zijn geboorteland en trok naar Brugge. “Mijn dochter Svetlana is hier twintig jaar geleden komen wonen. Ze is toen de liefde gevolgd”, zegt hij. Svetlana was kinderarts in Oekraïne, een diploma dat hier niet geldig bleek. Ze schoolde zich om tot verpleegster en geeft tegenwoordig les aan hogeschool Vives. De liefde strandde, maar Brugge heeft Svetlana nooit verlaten. Ze heeft één zoon: Alexander Van Maele. “Ze kwam naar Brugge toen de oorlog wel heel dichtbij kwam in Oekraïne”, zegt hij. 

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratisReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.