VIDEO: Marine blaast vliegtuigbom van 500 kilo op

De Belgische en Nederlandse marine hebben vandaag voor de Belgisch-Nederlandse kust van Zeebrugge een 500 kilo zware vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog opgeblazen. De marine vrijwaart zo de toegang tot de zeehavens van Antwerpen en Gent.
De explosie van de vliegtuigbom zorgde voor spektakel
Wannes Nimmegeers De explosie van de vliegtuigbom zorgde voor spektakel

De Noordzee ligt 75 jaar na het einde van de Tweede wereldoorlog nog steeds vol springtuigen.  “Het gaat werkelijk om honderdduizenden vliegtuigbommen, torpedo’s, mijnen en dieptebommen”, zegt commandant Olivier Vogels, op de mijnenjager ‘Crocus’. “De marine zorgt er met mijnenjagers voor dat vaarroutes en havengeulen toegankelijk blijven voor de scheepvaart.”

“Hee dikwijls zijn het vissers die de bommen ontdekken in hun netten. Vroeger sprongen daar nogal nonchalant mee om. Maar na een zwaar ongeval in 2006, waarbij een vissersboot vernield raakte en 3 mensen omkwamen, is er wel een goede samenwerking tussen de visserij en de marines van België en Nederland. Sindsdien wordt elke vondst gemeld. De vissers markeren de bom en gooien hem terug, de marine komt het springtuig nadien opruimen.”

Na het kapseizen van een containerschip vorig jaar voor de Nederlandse kust zijn bijna 400 containers overboord geslagen” zegt Carl Gillis, commandant divisie operaties van defensie. “De Nederlanders stuurden toen een onderzoeksschip om die te lokaliseren. Dat schip detecteerde echter ook meer dan honderd ‘onbekende’ voorwerpen op de zeebodem, die vliegtuigbommen of torpedo’s konden zijn, waarna de marine werd ingeschakeld om ze te identificeren en te vernietigen.  Ook de 500 kilo zware vliegtuigbom die vandaag werd opgeblazen, werd zo ontdekt. Die lag in de havengeul richting Antwerpen en Gent. De bom daar ter plaatse opblazen was niet mogelijk omdat er vlakbij een onderzeese kabel lag. Daarom is het springtuig verplaatst naar een ‘veiliger’ oord in de zee, en daar opgeblazen.” 

Sinds 2006 zijn er al honderden bommen onschadelijk gemaakt. “Het is belangrijk om de havengeul richting Antwerpen en Gent vrij te houden", klinkt het. “Een haven die één dag niet bereikbaar zou zijn vanop het water, kost ons land honderduizenden euro’s. De havens doen onze economie draaien, ze zijn goed voor 6% van de Belgische tewerkstelling, en 10% van het Bruto Nationaal Product.”

De vliegtuigbom die nu is opgeblazen, is de laatste die gevonden is na de zoektocht naar de overboord geslagen containers. Uiteraard blijven vissers nog steeds gevonden springtuigen melden, gemiddeld 180 per jaar.

Aan boord bij mijnenjager Crocus: de zeebodem en alle parameters wordt nauwkeurig in de gaten gehouden
Wannes Nimmegeers Aan boord bij mijnenjager Crocus: de zeebodem en alle parameters wordt nauwkeurig in de gaten gehouden
Duikers van de marine worden met een Zodiac naar de vliegtuigbom gestuurd om er een springtuig op te bevestigen
Wannes Nimmegeers Duikers van de marine worden met een Zodiac naar de vliegtuigbom gestuurd om er een springtuig op te bevestigen
Een mijnenveger
Wannes Nimmegeers Een mijnenveger
Meerdere mijnenvegers waren aanwezig bij het opblazen van de vliegtuigbom, omdat het ook een ‘kijkstage’ was voor pas gerekruteerde mariniers
Wannes Nimmegeers Meerdere mijnenvegers waren aanwezig bij het opblazen van de vliegtuigbom, omdat het ook een ‘kijkstage’ was voor pas gerekruteerde mariniers
De binnenkant van de Crocus. Niet gezellig, wel functioneel
Wannes Nimmegeers De binnenkant van de Crocus. Niet gezellig, wel functioneel
De brug van de Crocus, waar het vaartuig bestuurd wordt
Wannes Nimmegeers De brug van de Crocus, waar het vaartuig bestuurd wordt
De explosie zorgde voor een gigantische waterfontein
Wannes Nimmegeers De explosie zorgde voor een gigantische waterfontein
De brug van de Crocus, waar het vaartuig bestuurd wordt
Wannes Nimmegeers De brug van de Crocus, waar het vaartuig bestuurd wordtReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.