VIDEO. Grootschalige politiecontrole in Brugge: alle bestuurders moeten verplicht snelweg verlaten

Ook vrachtwagens werden gecontroleerd op de eventuele aanwezigheid van transmigranten
Benny Proot Ook vrachtwagens werden gecontroleerd op de eventuele aanwezigheid van transmigranten
In en rond Brugge vond donderdagavond een grootschalige verkeerscontrole plaats. Alle bestuurders die vanop de E403 Brugge binnenreden, moesten verplicht de snelweg verlaten voor een grondige controle. Uiteindelijk werden op enkele uren tijd 384 wagens effectief gecontroleerd. Drie chauffeurs waren zwaar dronken en werden bestuurlijk opgesloten. 

Het was schrikken voor wie met de wagen de E403 verliet. Alle bestuurders moesten verplicht een omleiding volgen en kwamen zo automatisch uit aan de politiecontrole enkele kilometers verderop. De politiediensten controleerden zowel op alcohol, drugs, achterstallige accijnzen en BTW als eventuele transmigranten in vrachtwagens. Alles samen namen 150 politiemensen aan de actie deel die tot 3 uur ‘s nachts duurde. “Op Brugs grondgebied was het bovendien een primeur dat een autosnelweg volledig werd afgesloten voor een controle”, zegt korpschef Dirk Van Nuffel. Dat zorgde vooral rond middernacht wel voor lange files en wachttijden, maar uiteindelijk verliep alles zonder noemenswaardige problemen. Wie moest aanschuiven - soms tot 40 minuten - heeft echter ongetwijfeld wel even gevloekt. 

De controle zorgde voor lange files
Benny Proot De controle zorgde voor lange files

Geen ontkomen aan

De politieactie was vooraf niet aangekondigd en ook bij het binnenrijden van de verplichte richting leek het eerst alsof er wegenwerken waren.  De controle ontlopen bleek geen optie. “Met een drone van de federale politie probeerden we enerzijds de verkeersstroom te bekijken om te grote files te vermijden, maar die kon ook perfect in het oog houden wanneer iemand wou ontsnappen aan de controle", zegt woordvoerster Lien Depoorter. Langs het traject stonden bovendien (anonieme) politiewagens die alles mee in het oog hielden. Verder werd er met ANRP-camera’s op zoek gegaan naar eventueel rondtrekkende dadergroepen. “Het was een allesomvattende controle waar enorm veel voorbereiding aan vooraf ging”, aldus Depoorter. Eenmaal aangekomen aan de controle zelf, werd iedereen onderworpen aan een alcohol- en drugstest. Met een politiehond werden verdachte voertuigen volledig doorzocht. Voor vrachtwagens was een speciale plek voorzien waar werd gecontroleerd of er transmigranten in de lading zaten. 

Deze bestuurder blies gelukkig ‘safe’
Benny Proot Deze bestuurder blies gelukkig ‘safe’

Tal van pv’s

Heel wat bestuurders fronsten de wenkbrauwen dat de politie zo'n actie organiseerde op een donderdagavond en niet in het weekend. Uiteindelijk bleek dat net de bedoeling te zijn. De politie wil aantonen dat ook op weekdagen gecontroleerd wordt. Uit de resultaten van de actie blijkt alvast dat de controle geen overbodige luxe was. Elf chauffeurs bleken onder invloed van alcohol te zijn, waarvan er drie zwaar dronken waren en bestuurlijk opgesloten werden. Tien gecontroleerde personen bleken onder invloed te zijn van drugs zoals heroïne en cocaïne - ook de passagiers werden hierbij meegerekend. Verder werden verschillende achterstallige accijnzen geïnd en kregen 13 chauffeurs een waarschuwing voor onder andere niet-werkende lichten. 

De politie zette 150 mensen in voor de actie
Benny Proot De politie zette 150 mensen in voor de actie
De controle zorgde voor lange files
Benny Proot De controle zorgde voor lange files
Iedereen werd onderworpen aan een controle
Benny Proot Iedereen werd onderworpen aan een controle
Bij de actie werd ook een drone ingezet
Benny Proot Bij de actie werd ook een drone ingezet
Ook politiehonden waren aanwezig
Benny Proot Ook politiehonden waren aanwezig
Medewerkers van de preventiedienst deelden een doosje uit aan de mensen die safe bliezen
Benny Proot Medewerkers van de preventiedienst deelden een doosje uit aan de mensen die safe bliezenReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.