Verbod op indoor-evenementen met meer dan 1.000 bezoekers in West-Vlaanderen: “Wie zich niet aan regels houdt, riskeert boete”

Gouverneur Carl Decaluwé overlegt met alle burgemeesters hoe ze het coronavirus kunnen tegenhouden.
Benny Proot Gouverneur Carl Decaluwé overlegt met alle burgemeesters hoe ze het coronavirus kunnen tegenhouden.
In West-Vlaanderen geldt de komende maand een verbod op indoor-evenementen met meer dan 1.000 aanwezigen. Dat is woensdagochtend beslist tijdens een overleg tussen alle burgemeesters en de gouverneur. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete. “Er zijn heel wat evenementen die zullen afgelast worden. In het beste geval zullen bepaalde evenementen gesplitst worden in twee groepen”, zegt de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V). 

Gouverneur Carl Decaluwé had woensdagochtend alle 64 burgemeesters uit West-Vlaanderen samengeroepen om maatregelen te bespreken over het dreigende coronavirus. “Als het van mij afhangt, komt er een verbod op alle evenementen binnen die meer dan 1.000 bezoekers ontvangen. Een grijze zone bestaat er niet. we moeten op één lijn staan", zei gouverneur Carl Decaluwé voor aanvang. Na afloop blijkt dat alle burgemeesters effectief op één lijn staan. “Er komt een politieverordening waarin staat dat indoor-evenementen boven de 1.000 toeschouwers verboden zijn”, bevestigt Brugs burgemeester Dirk De fauw. “Natuurlijk was het een moeilijke afweging. In onze stad komen er heel wat events op de helling te staan. Dat gaat om concerten in het concertgebouw, maar evengoed om fuiven van KSA. Alles samen gaat het om zeker 14 evenementen op ons grondgebied." In het concertgebouw wordt de capaciteit van alle concerten nu alvast beperkt tot 950 aanwezigen. 

Boetes

Dat het de gouverneur menens is, blijkt uit de politieverordening die werd opgesteld. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een geldboete. Het is ook de bedoeling dat de evenementen effectief gecontroleerd worden. In Oostende gaat de stad alvast zélf over tot afgelastingen. “Evenementen die we als stad zelf organiseren en die meer dan 1.000 aanwezigen hebben, gaan sowieso niet door. Zelfs evenementen met minder dan 1.000 bezoekers, zullen we geval per geval bekijken of er maatregelen nodig zijn”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). In Roeselare gaat het carnaval van komend weekend voorlopig week voorlopig wel gewoon door. Wat er moet gebeuren met de wedstrijden van volleybalclub KNACK Roeselare zal samen met de club bekeken worden. 

Gouverneur Carl Decaluwé overlegt met alle burgemeesters hoe ze het coronavirus kunnen tegenhouden.
Benny Proot Gouverneur Carl Decaluwé overlegt met alle burgemeesters hoe ze het coronavirus kunnen tegenhouden.

Strikt opvolgen

Gouverneur Carl Decaluwé is tevreden met de beslissing. “Het is de verantwoordelijkheid van iedereen om de situatie ernstig te nemen. We willen niet in Italiaanse toestanden terechtkomen. De politieverordening zal dan ook strikt opgevolgd worden. Zowel de gemeentes, steden als organisatoren dragen een grote verantwoordelijk”, aldus Decaluwé. Volgende week staat nog een overleg gepland met alle organisatoren van de wielerwedstrijden in West-Vlaanderen. “De ambitie is natuurlijk om alle wedstrijden te laten plaatsvinden.”