Vangnetten na ontdekking nieuwe barst

NADAT PLAFOND IN STADSSCHOUWBURG NAAR BENEDEN KWAM

Nadat zaterdagmiddag een deel van het plafond in de schouwburg naar beneden kwam, werd na controle een grote barstgevonden in een ander plafond. Daarom hangt de stad nu preventief vangnetten.
Benny Proot Nadat zaterdagmiddag een deel van het plafond in de schouwburg naar beneden kwam, werd na controle een grote barstgevonden in een ander plafond. Daarom hangt de stad nu preventief vangnetten.
Bij de controle van de Brugse Stadsschouwburg heeft de stadsarchitect een nieuwe barst ontdekt in het plafond. Om elk risico te vermijden worden extra maatregelen genomen. "Aan het plafond komen vangnetten. Maar van concreet gevaar is geen sprake", zegt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). De schouwburg opent vandaag alvast opnieuw de deuren.

Na vier dagen sluiting kunnen cultuurliefhebbers opgelucht ademhalen: de schouwburg is vanaf vandaag weer toegankelijk voor bezoekers. Toch zijn de zorgen voor het stadsbestuur nog niet helemaal achter de rug. Bij de inspectie van het gebouw is een nieuwe barst ontdekt. Die bevindt zich op dezelfde verdieping als het gedeelte waar afgelopen zaterdag een deel van het plafond naar beneden zakte. "Meer bepaald in de gang die naar de foyer leidt", verduidelijkt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a).


Van een structureel probleem in de schouwburg is vooralsnog geen sprake. De eerste bevindingen van de stadsarchitect wijzen ook niet in die richting.

Preventief

Om elk risico te vermijden neemt het stadsbestuur preventief extra maatregelen. Op de plaats waar de barst is ontdekt komen er vangnetten. Als er dan toch brokstukken naar beneden zouden vallen door de barst, komen die zeker niet tussen bezoekers terecht. Al lijkt die kans toch eerder miniem.


"Dit is een preventieve maatregel. Van concreet gevaar is geen sprake", aldus Landuyt. Het plafond dat zaterdag naar beneden kwam, is ondertussen gestabiliseerd maar nog niet hersteld. Ook daar komen vangnetten om eventueel loskomende brokstukken op te vangen.

Oorzaak onbekend

De burgemeester spreekt alvast van een maximale beveiliging om de bezoekers een zorgeloos bezoek te kunnen garanderen.


Over de oorzaak van de nieuwe barst - die waarschijnlijk op hetzelfde moment ontstond als de plaats waar het plafond wél al naar beneden zakte - is voorlopig nog geen absolute zekerheid.


"Daarom willen we het extra onderzoeken", gaat Landuyt verder.


"Mogelijk is de barst het gevolg van trillingen die werken eerder in de zomer veroorzaakten. Al kan het ook de simpele verklaring zijn dat het gebouw zich 'zet'. Onze diensten zullen dat verder uitpluizen."

Prima staat

Andere problemen kwamen tijdens de inspectie niet naar boven. Het imposante gebouw lijkt alles welbeschouwd in prima staat.